Makaron z cukinii z łososiem i serem halloumi - składniki: 

  • 200g świeżego łososia
  • 2 duże cukinie (zielona i żółta)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie sera halloumi
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki pesto bazyliowego
  • 2 plasterki cytryny plus sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sól, pieprz do smaku.

Makaron z cukinii z łososiem i serem halloumi - przygotowanie:

Makaron z cukinii z łososiem i serem halloumi
Makaron z cukinii z łososiem i serem halloumi Fot. Anna Stefańska

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Łososia myjemy i dokładnie wycieramy papierem kuchennym. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy łyżką oliwy z oliwek, skraplamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Na wierzchu układamy plasterki cytryny. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy ok.2 minut czosnek pokrojony w plasterki. 

Cukinie myjemy i wycinamy makaron za pomocą tarki spiralnej lub "temperówki" do warzyw. Dodajemy na patelnię z czosnkiem i smażymy 3 minuty. 

Halloumi kroimy w kostkę, a pomidorki na połówki. Smażymy 5 minut na patelni grillowej. 

Upieczonego łososia dzielmy na mniejsze części i dodajemy razem z halloumi i pomidorkami na patelnię z cukinią. Delikatnie mieszamy i w międzyczasie dodajemy pesto. Podajemy z listkami bazylii.