Makaron z cukinii z łososiem i serem halloumi - składniki:
- 200g świeżego łososia
- 2 duże cukinie (zielona i żółta)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie sera halloumi
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki pesto bazyliowego
- 2 plasterki cytryny plus sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka chili w proszku
- sól, pieprz do smaku.
Makaron z cukinii z łososiem i serem halloumi - przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Łososia myjemy i dokładnie wycieramy papierem kuchennym. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy łyżką oliwy z oliwek, skraplamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Na wierzchu układamy plasterki cytryny. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy ok.2 minut czosnek pokrojony w plasterki.
Cukinie myjemy i wycinamy makaron za pomocą tarki spiralnej lub "temperówki" do warzyw. Dodajemy na patelnię z czosnkiem i smażymy 3 minuty.
Halloumi kroimy w kostkę, a pomidorki na połówki. Smażymy 5 minut na patelni grillowej.
Upieczonego łososia dzielmy na mniejsze części i dodajemy razem z halloumi i pomidorkami na patelnię z cukinią. Delikatnie mieszamy i w międzyczasie dodajemy pesto. Podajemy z listkami bazylii.