Sałatka z ogórkami małosolnymi i zieloną soczewicą - składniki: 

  • 100 g zielonej soczewicy
  • ½ żółtej papryki 
  • ½ zielonej papryki 
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 średnie ogórki małosolne 
  • 1 żółty pomidor 
  • ¼ szklanki ziaren słonecznika 
  • 100 g szpinaku baby 
  • ½ awokado 

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • szczypta soli i pieprzu

Sałatka z ogórkami małosolnymi i zieloną soczewicą - przygotowanie:

Sałatka z ogórkami małosolnymi i zieloną soczewicąSałatka z ogórkami małosolnymi i zieloną soczewicą Fot. Anna Stefańska

Soczewicę myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie 15-20 minut. 

W miseczce mieszamy składniki dressingu. 

Na talerzu kolejno układamy: listki szpinaku, wystudzoną soczewicę, papryki pokrojone w słupki, plasterki ogórków małosolnych, połówki pomidorków koktajlowych, awokado obrane i pokrojone na plasterki, ćwiartki żółtego pomidora i posypujemy ziarenkami słonecznika. 

Polewamy dressingiem.