Sałatka z ogórkami małosolnymi i zieloną soczewicą - składniki:
- 100 g zielonej soczewicy
- ½ żółtej papryki
- ½ zielonej papryki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 średnie ogórki małosolne
- 1 żółty pomidor
- ¼ szklanki ziaren słonecznika
- 100 g szpinaku baby
- ½ awokado
Dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka octu jabłkowego
- szczypta soli i pieprzu
Sałatka z ogórkami małosolnymi i zieloną soczewicą - przygotowanie:
Sałatka z ogórkami małosolnymi i zieloną soczewicą Fot. Anna Stefańska
Soczewicę myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie 15-20 minut.
W miseczce mieszamy składniki dressingu.
Na talerzu kolejno układamy: listki szpinaku, wystudzoną soczewicę, papryki pokrojone w słupki, plasterki ogórków małosolnych, połówki pomidorków koktajlowych, awokado obrane i pokrojone na plasterki, ćwiartki żółtego pomidora i posypujemy ziarenkami słonecznika.
Polewamy dressingiem.