Zupa kurkowa - składniki:
- 300 g kurek
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 8 średnich ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
Zupa kurkowa - przygotowanie:
Kurki dokładnie myjemy i suszymy. Większe siekamy na małe kawałki, małe możemy pozostawić w całości.
Na patelni roztapiamy masło i smażymy posiekaną cebulę przez 3 minuty. Następnie dodajemy posiekany czosnek, kurki i smażymy 5-7 minut.
Na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną marchewkę pokrojoną w półplasterki. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Smażymy minutę, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy 25 minut.
Do miseczki wlewamy łyżkę zimnej wody, dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy, aby śmietana się zahartowała. Wlewamy do garnka z zupą, dodajemy koperek i szczypiorek.