Zupa kurkowa - składniki: 

  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku

Zupa kurkowa - przygotowanie:

Zupa kurkowa
Zupa kurkowa Fot. Anna Stefańska

Kurki dokładnie myjemy i suszymy. Większe siekamy na małe kawałki, małe możemy pozostawić w całości.  

Na patelni roztapiamy masło i smażymy posiekaną cebulę przez 3 minuty. Następnie dodajemy posiekany czosnek, kurki i smażymy 5-7 minut. 

Na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną marchewkę pokrojoną w półplasterki. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Smażymy minutę, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy 25 minut. 

Do miseczki wlewamy łyżkę zimnej wody, dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy, aby śmietana się zahartowała. Wlewamy do garnka z zupą, dodajemy koperek i szczypiorek.