Pierogi z jagodami - składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
Farsz/dekoracja:
- 200 g jagód
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 100 g czerwonych porzeczek
Jak zrobić pierogi z jagodami?
Pierogi z jagodami Fot. Anna Stefańska
Mąkę wsypujemy do dużej miski i mieszamy z solą, wlewamy wodę, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepiące, możemy dodać nieco mąki.
W miseczce mieszamy jagody z łyżką cukru i mąką ziemniaczaną. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawi, że pierogi nie będą się rozpadały pod wpływem soku z jagód.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy, wycinamy krążki. Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.
Gotujemy w posolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podajemy ze świeżymi jagodami, porzeczkami, śmietaną lub jogurtem naturalnym.