Pierogi z jagodami - składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Farsz/dekoracja:

  • 200 g jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 100 g czerwonych porzeczek

Jak zrobić pierogi z jagodami?

Pierogi z jagodamiPierogi z jagodami Fot. Anna Stefańska

 Mąkę wsypujemy do dużej miski i mieszamy z solą, wlewamy wodę, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepiące, możemy dodać nieco mąki.

W miseczce mieszamy jagody z łyżką cukru i mąką ziemniaczaną. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawi, że pierogi nie będą się rozpadały pod wpływem soku z jagód.

Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy, wycinamy krążki. Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.

Gotujemy w posolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia.

Podajemy ze świeżymi jagodami, porzeczkami, śmietaną lub jogurtem naturalnym.