Owoce leśne pod kruszonką - składniki:
- 0,5 kg sezonowych owoców leśnych w dowolnych proporcjach (np. czerwone porzeczki, jeżyny, maliny, jagody, truskawki, poziomki)
- 100 g mąki kukurydzianej
- 120 g masła
- 100 g płatków owsianych
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g płatków migdałowych
- 2 łyżki miodu
Owoce leśne pod kruszonką - przygotowanie:
Owoce myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, płatki migdałowe. Mieszamy, a następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę oraz miód. Zagniatamy ręcznie, tak aby uzyskać kruszonkę. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy owoce.
Pieczemy 18-20 minut, aby owoce puściły sok, a kruszonka nabrała złotego koloru.