Owoce leśne pod kruszonką - składniki:

  • 0,5 kg sezonowych owoców leśnych w dowolnych proporcjach (np. czerwone porzeczki, jeżyny, maliny, jagody, truskawki, poziomki)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 120 g masła
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki miodu

Owoce leśne pod kruszonką - przygotowanie:

Owoce leśne pod kruszonkąOwoce leśne pod kruszonką Fot. Anna Stefańska

Owoce myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, płatki migdałowe. Mieszamy, a następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę oraz miód. Zagniatamy ręcznie, tak aby uzyskać kruszonkę. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy owoce.

Pieczemy 18-20 minut, aby owoce puściły sok, a kruszonka nabrała złotego koloru.