Placuszki z ricotty z jagodami - składniki:

  • 200 g serka ricotta
  • 200 ml maślanki
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 200 g jagód
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Placuszki z ricotty z jagodami - przygotowanie:

Placuszki z ricotty z jagodamiPlacuszki z ricotty z jagodami Fot. Anna Stefańska

Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno.

Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wszystko mieszamy. Dodajemy żółtka, maślankę, ricottę, łyżkę miodu i miksujemy. Do powstałej masy dodajemy ubite białka, jagody i delikatnie mieszamy łyżką.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy placuszki 3 minuty z każdej strony.

Podajemy ze świeżymi owocami i miodem.