Wege lasagne z bobem - składniki:

  • paczka makaronu lasagne
  • 0,5 kg bobu
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 1 pomidor czerwony
  • kilka listków bazylii do ozdoby
  • 100 g grana padano

Sos pomidorowy:

  • pół cukinii
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (pelati)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • połowa czerwonej papryki
  • połowa żółtej papryki
  • 200 g szpinaku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka chili w proszku

Biały sos:

  • opakowanie serka ricotta
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki parmezanu (lub corregio albo grana padano)
  • 2 łyżki startego sera cheddar
  • 3 ząbki czosnku

Jak zrobić wege lasagne z bobem?

Wege lasagne z bobemWege lasagne z bobem Fot. Anna Stefańska

Bób gotujemy do miękkości (młody bób ok.15-20 minut). Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórek.

Przygotowujemy sos warzywny. Na patelnię wlewamy oliwę i po kolei smażymy – posiekaną cebulę (ok. 3 min), następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, cukinię i smażymy kolejne 10 min. Na koniec wlewamy pomidory z puszki, dodajemy garść świeżych liści szpinaku i smażymy na małym ogniu ok. 15 minut do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy sól, pieprz i chili.

Przygotowujemy biały sos. Do miseczki wkładamy ricottę, śmietankę 30%, starty parmezan, cheddar i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy.

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Każdy płat lasagne gotujemy oddzielnie ok. minuty. Miękkie płaty łatwiej układać w naczyniu.

Naczynie do zapiekania lekko smarujemy oliwą i na dno układamy płaty lasagne.

Następnie układamy kolejno: 3 łyżki sosu warzywnego - 3 łyżki sosu białego – 1/3 ugotowanego bobu - płaty lasagne. Powtarzamy trzykrotnie.

Na ostatniej warstwie układamy plasterki sera mozzarella, plasterki pomidorów i posypujemy grana padano.

Zapiekamy w 180 st. C przez 45 minut. Po wyjęciu posypujemy listkami bazylii.