Sałatka z pieczonym kalafiorem, batatami, poziomkami - składniki:

  • 1/2 główki kalafiora
  • 2 bataty
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki poziomek
  • 1/2 roladki z sera koziego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • miks sałat
  • garść orzechów nerkowca
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki oliwy z awokado
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i chili w proszku

Sałatka z pieczonym kalafiorem, batatami, poziomkami - przygotowanie:

Sałatka z pieczonym kalafiorem, batatami, poziomkamiSałatka z pieczonym kalafiorem, batatami, poziomkami Fot. Anna Stefańska

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Kalafiora i bataty umieszczamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia, skraplamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.

Seler naciowy kroimy w plasterki, a roladkę kozią w półplasterki.

Na talerzu układamy sałaty, upieczone warzywa, seler naciowy i roladkę kozią. Wszystko posypujemy suszoną żurawiną, poziomkami i orzechami nerkowca.

Skraplamy oliwą z awokado.