Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

Curry z bobem i cukinią – składniki:

  • 200 g ryżu (np. 2 woreczki)
  • cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)
  • 300 g bobu
  • sól
  • duża cukinia
  • 350 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki zielonej pasty curry
  • 100 g szpinaku
  • garść zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 100 g pędów bambusa w plastrach lub paseczkach (z puszki)
  • świeże liście bazylii
  • limonka do podania

Jak zrobić curry z bobem i cukinią:

Curry z bobem i cukinią
Curry z bobem i cukiniąFot. Anna Stefańska

1. Ryż gotujemy, odstawiamy w ciepłe miejsce.

2. Kiedy ryż się gotuje, przygotowujemy curry. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy 3 minuty na rozgrzanej oliwie. Dodajemy posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli i starty na tarce imbir. Smażymy jeszcze minutę.

3. Bób gotujemy w posolonej wodzie (młody bób gotuje się ok. 10 minut). Następnie odcedzamy i obieramy ze skórek.

4. Cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z cebulą, czosnkiem i imbirem, smażymy ok. 5 minut.

5. Dodajemy pastę curry, przesmażamy ją minutę z cukinią, a następnie dodajemy umyty szpinak, groszek i wlewamy mleczko kokosowe. Mieszamy, gotujemy 3-4 minuty, dodajemy bób oraz odsączone pędy bambusa, zagotowujemy odstawiamy z ognia.

6. Podajemy z ugotowanym ryżem, świeżymi listkami bazylii i cząstkami limonki.