Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Curry z bobem i cukinią – składniki:
- 200 g ryżu (np. 2 woreczki)
- cebula
- 3 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)
- 300 g bobu
- sól
- duża cukinia
- 350 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki zielonej pasty curry
- 100 g szpinaku
- garść zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 100 g pędów bambusa w plastrach lub paseczkach (z puszki)
- świeże liście bazylii
- limonka do podania
Jak zrobić curry z bobem i cukinią:
1. Ryż gotujemy, odstawiamy w ciepłe miejsce.
2. Kiedy ryż się gotuje, przygotowujemy curry. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy 3 minuty na rozgrzanej oliwie. Dodajemy posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli i starty na tarce imbir. Smażymy jeszcze minutę.
3. Bób gotujemy w posolonej wodzie (młody bób gotuje się ok. 10 minut). Następnie odcedzamy i obieramy ze skórek.
4. Cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z cebulą, czosnkiem i imbirem, smażymy ok. 5 minut.
5. Dodajemy pastę curry, przesmażamy ją minutę z cukinią, a następnie dodajemy umyty szpinak, groszek i wlewamy mleczko kokosowe. Mieszamy, gotujemy 3-4 minuty, dodajemy bób oraz odsączone pędy bambusa, zagotowujemy odstawiamy z ognia.
6. Podajemy z ugotowanym ryżem, świeżymi listkami bazylii i cząstkami limonki.