Curry z bobem i cukinią - składniki:

  • 3 łyżki zielonej pasty curry
  • 350 ml mleka kokosowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)
  • 300 g bobu
  • 1 duża cukinia
  • świeże liście bazylii
  • 200 g szpinaku
  • 100 g pędów bambusa w plastrach lub paseczkach (z puszki)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 woreczki ryżu

Jak zrobić curry z bobem i cukinią?

Curry z bobem i cukiniąCurry z bobem i cukinią Fot. Anna Stefańska

Cebulę siekamy i smażymy 3 minuty na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili i imbir starty na tarce. Smażymy jeszcze minutę.

Bób gotujemy w posolonej wodzie do miękkości. Młody bób gotuje się ok.15-20 minut. Następnie odcedzamy i obieramy ze skórek.

Cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z cebulą, czosnkiem i imbirem, smażymy ok. 7 minut.

Dodajemy pastę curry, przesmażamy ją minutę z cukinią, a następnie wlewamy mleczko kokosowe. Mieszamy i chwilę redukujemy, dodajemy bób i odsączone pędy bambusa.

Podajemy z ugotowanym ryżem i świeżymi listkami bazylii.