Na 10-12 porcji|
Przygotowanie: 

Ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonką – składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 250 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru trzcinowego lub zwykłego (można także użyć ksylitolu)
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić ciasto z truskawkami i rabarbarem:

Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbaremFot. Anna Stefańska

1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier i masło pokrojone w kosteczkę. Rozcieramy palcami do momentu, aż powstanie kruszonka. 1/3 kruszonki odkładamy do lodówki, a do pozostałej części dodajemy żółtka i zagniatamy na ciasto.

2. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, możemy dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.

3. Rabarbar myjemy i obieramy, kroimy na mniejsze części.

4. Rozgrzewamy patelnię i wkładamy rabarbar. Posypujemy cukrem i smażymy na dosyć dużym ogniu ok. 3 minuty, aż rabarbar puści sok. Odsączamy na durszlaku (syrop zachowujemy).

5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, kroimy na plastry i wykładamy nim formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy samo ciasto 15 minut.

6. Po wyjęciu nakładamy podsmażony rabarbar i połówki truskawek. Posypujemy kruszonką i wkładamy z powrotem do piekarnika na 40 minut. Pieczemy na złoty kolor.

7. Studzimy, polewamy syropem i posypujemy cukrem pudrem.