Kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej – składniki:

  • 1/2 główki kalafiora
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i chili w proszku

Jak zrobić kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej:

1. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku ok.15-20 minut. Następnie studzimy i rozdrabniamy widelcem.

2. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki, następnie wsypujemy do niewielkiego garnka, zalewamy wodą (ok. 1 cm ponad kaszę), zagotowujemy i zmniejszamy gaz. Przykrywamy pokrywką i gotujemy (bez mieszania) ok.15 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Odstawiamy do wystygnięcia.

3. W dużej misce umieszczamy kalafior, kaszę, jajko, łyżkę tartej bułki i szczypiorek. Całość doprawiamy sola, pieprzem oraz chili, dokładnie mieszamy, formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w tartej bułce.

4. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane i smażymy kotlety ok. 5 minut z każdej strony.