Kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej – składniki:
- 1/2 główki kalafiora
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i chili w proszku
Jak zrobić kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej:
1. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku ok.15-20 minut. Następnie studzimy i rozdrabniamy widelcem.
2. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki, następnie wsypujemy do niewielkiego garnka, zalewamy wodą (ok. 1 cm ponad kaszę), zagotowujemy i zmniejszamy gaz. Przykrywamy pokrywką i gotujemy (bez mieszania) ok.15 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Odstawiamy do wystygnięcia.
3. W dużej misce umieszczamy kalafior, kaszę, jajko, łyżkę tartej bułki i szczypiorek. Całość doprawiamy sola, pieprzem oraz chili, dokładnie mieszamy, formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w tartej bułce.
4. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane i smażymy kotlety ok. 5 minut z każdej strony.