Kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej - składniki:

  • 1/2 główki kalafiora
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i chili w proszku

Jak zrobić kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej?

Kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanejKotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej Fot. Anna Stefańska

Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku ok.15-20 minut. Następnie studzimy i rozdrabniamy widelcem.

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki, następnie wsypujemy do niewielkiego garnka, zalewamy wodą (ok. 1 cm ponad kaszę), zagotowujemy i zmniejszamy gaz. Przykrywamy pokrywką i gotujemy (bez mieszania) ok.15 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta.

W dużej misce umieszczamy kalafiora, przestygniętą kaszę jaglaną, jajko, łyżkę bułki tartej i szczypiorek. Doprawiamy sola, pieprzem i chili. Dokładnie mieszamy, a następnie formujemy okrągłe kotleciki. Każdego obtaczamy w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane i smażymy kotleciki ok. 5 minut z każdej strony.