Gnocchi z ricottą i bobem - składniki:

Gnocchi:

  • 1/2 kg ziemniaków (ważne, aby były mączyste)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Sos:

  • 250 g ricotty
  • 100 ml śmietanki 30% (opcjonalnie)
  • 250 g bobu
  • 1 papryczka chili
  • 10 listków mięty
  • 4 ząbki czosnku
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić gnocchi z ricottą i bobem?

Gnocchi z ricottą i bobem
Gnocchi z ricottą i bobem Fot. Anna Stefańska

Ziemniaki gotujemy, studzimy i rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko i sól. Zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na kilka części i formujemy wałeczki, które kroimy na 1-centymetrowe kawałki. Na każdym kawałku robimy rowki widelcem lub specjalną deseczką do gnocchi.

Bób gotujemy w posolonej wodzie ok. 20 minut. Następnie studzimy i obieramy ze skórek.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przez minutę smażymy ząbki czosnku pokrojone w plasterki oraz posiekaną papryczkę chili.

Patelnię zdejmujemy z ognia, wkładamy ricottę, bób i posiekaną miętę. Chwilę podgrzewamy na małym ogniu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dodać nieco śmietanki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kluseczki wkładamy do gotującej, posolonej wody. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Ugotowane gnocchi wykładamy na patelnię i mieszamy z sosem. Posypujemy skórką z cytryny i parmezanem.