Gnocchi z ricottą i bobem - składniki:
Gnocchi:
- 1/2 kg ziemniaków (ważne, aby były mączyste)
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Sos:
- 250 g ricotty
- 100 ml śmietanki 30% (opcjonalnie)
- 250 g bobu
- 1 papryczka chili
- 10 listków mięty
- 4 ząbki czosnku
- starta skórka z 1 cytryny
- 50 g startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Jak zrobić gnocchi z ricottą i bobem?
Ziemniaki gotujemy, studzimy i rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko i sól. Zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na kilka części i formujemy wałeczki, które kroimy na 1-centymetrowe kawałki. Na każdym kawałku robimy rowki widelcem lub specjalną deseczką do gnocchi.
Bób gotujemy w posolonej wodzie ok. 20 minut. Następnie studzimy i obieramy ze skórek.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przez minutę smażymy ząbki czosnku pokrojone w plasterki oraz posiekaną papryczkę chili.
Patelnię zdejmujemy z ognia, wkładamy ricottę, bób i posiekaną miętę. Chwilę podgrzewamy na małym ogniu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dodać nieco śmietanki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kluseczki wkładamy do gotującej, posolonej wody. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Ugotowane gnocchi wykładamy na patelnię i mieszamy z sosem. Posypujemy skórką z cytryny i parmezanem.