Tradycyjne knedle z truskawkami - składniki:

Ciasto:

  • 1 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków (lepiej nie używać młodych ziemniaków, gdyż zawierają więcej wody i ciasto może się rozpadać)
  • 1 jajko
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Farsz:

  • 500 g truskawek
  • kilka łyżeczek cukru

Do podania:

  • 3 łyżki bułki tartej i 3 łyżki masła
  • cynamon
  • cukier

Tradycyjne knedle z truskawkami - przygotowanie:

Tradycyjne knedle z truskawkamiTradycyjne knedle z truskawkami Fot. Anna Stefańska

Rozgniecione wystudzone ziemniaki mieszamy z jajkiem, mąka pszenną i ziemniaczaną oraz solą. Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby możemy dodać mąki, ale należy pamiętać, że im mniej mąki, tym ciasto będzie delikatniejsze.

Truskawki myjemy i kroimy na połówki.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie je rozpłaszczamy, aby powstał mały placuszek. Na środek układamy dwie połówki truskawki i posypujemy niewielką ilością cukru. Ciasto sklejamy, formując kulkę.

W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Knedle wkładamy delikatnie do wrzątku (możemy użyć łyżki cedzakowej) i gotujemy ok. 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

W rondelku roztapiamy masło i dodajemy bułkę tartą. Smażymy minutę.

Knedle podajemy z bułka tartą, cynamonem i odrobiną cukru.