Tarta gryczana z kalafiorem i fetą - składniki:
Tarta:
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 100 g masła
- 2 łyżki zimnej wody
- pół łyżeczki soli
Nadzienie:
- 1 średni kalafior
- 1 opakowanie sera feta
- pół szklanki startego parmezanu
- 100 g śmietany 18 proc.
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 1 jajko
- pół łyżeczki chili w proszku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół pęczka natki pietruszki
Tarta gryczana z kalafiorem i fetą - przygotowanie:
W dużej misce łączymy mąki i sól. Dodajemy jajko, pokrojone w kostkę masło i zagniatamy. Powoli dodajemy zimną wodę, uważając, aby ciasto nie stało się zbyt lepkie. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Kalafior myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Skraplamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Pieczemy 20-25 minut.
Do miseczki wlewamy śmietanę, jogurt i jajko, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszony ser feta, parmezan, pieprz, gałkę muszkatołową, posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy.
Ciasto na tartę wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i układamy w formie do tart wysmarowanej masłem. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut.
Cebulę kroimy w pióra i smażymy na maśle przez 5 minut.
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, smarujemy musztardą, układamy przesmażoną cebulę, kalafiora i polewamy masą śmietanowo-serową.
Pieczemy 40 minut w 180 st. C.