Tarta gryczana z kalafiorem i fetą - składniki:

Tarta:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 1 średni kalafior
  • 1 opakowanie sera feta
  • pół szklanki startego parmezanu
  • 100 g śmietany 18 proc.
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół pęczka natki pietruszki

Tarta gryczana z kalafiorem i fetą - przygotowanie:

Tarta gryczana z kalafiorem i fetąTarta gryczana z kalafiorem i fetą Fot. Anna Stefańska

W dużej misce łączymy mąki i sól. Dodajemy jajko, pokrojone w kostkę masło i zagniatamy. Powoli dodajemy zimną wodę, uważając, aby ciasto nie stało się zbyt lepkie. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Kalafior myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Skraplamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Pieczemy 20-25 minut.

Do miseczki wlewamy śmietanę, jogurt i jajko, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszony ser feta, parmezan, pieprz, gałkę muszkatołową, posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy.

Ciasto na tartę wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i układamy w formie do tart wysmarowanej masłem. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut.

Cebulę kroimy w pióra i smażymy na maśle przez 5 minut.

Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, smarujemy musztardą, układamy przesmażoną cebulę, kalafiora i polewamy masą śmietanowo-serową.

Pieczemy 40 minut w 180 st. C.