Przepis dla 4 osób

Zielone szparagi z sosem ziołowym - składniki:

  • 75 dag zielonych szparagów
  • 1-2 łyżeczki masła
  • 2-3 cebule
  • 4 łyżki octu
  • 7 łyżek oliwy
  • 4 łyżki posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, oregano, estragon)
  • sól, cukier, pieprz
  • 2 żółtka jajek ugotowanych na twardo
  • roszponka
  • posiekany szczypiorek do posypania

Zielone szparagi z sosem ziołowym - przygotowanie:

  1. Szparagi myjemy, ułamujemy dolne części (mniej więcej w 1/3 dł.) i wyrzucamy je.
  2. Pozostałe kawałki gotujemy w osolonej wodzie z masłem (10-15 minut).
  3. Osączamy, układamy na półmisku.
  4. Robimy sos, mieszając posiekaną cebulę z octem, oliwą i posiekanymi ziołami. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Polewamy jeszcze ciepłe szparagi.
  5. Podajemy z roszponką, posypujemy pokruszonymi żółtkami i szczypiorkiem.