Przepis dla 4 osób
Zielone szparagi z sosem ziołowym - składniki:
- 75 dag zielonych szparagów
- 1-2 łyżeczki masła
- 2-3 cebule
- 4 łyżki octu
- 7 łyżek oliwy
- 4 łyżki posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, oregano, estragon)
- sól, cukier, pieprz
- 2 żółtka jajek ugotowanych na twardo
- roszponka
- posiekany szczypiorek do posypania
Zielone szparagi z sosem ziołowym - przygotowanie:
- Szparagi myjemy, ułamujemy dolne części (mniej więcej w 1/3 dł.) i wyrzucamy je.
- Pozostałe kawałki gotujemy w osolonej wodzie z masłem (10-15 minut).
- Osączamy, układamy na półmisku.
- Robimy sos, mieszając posiekaną cebulę z octem, oliwą i posiekanymi ziołami. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Polewamy jeszcze ciepłe szparagi.
- Podajemy z roszponką, posypujemy pokruszonymi żółtkami i szczypiorkiem.