Zupa krem ze szparagów z dodatkiem sherry - składniki

  • 70 dag zielonych szparagów
  • sól, cukier
  • 1 łyżeczka masła
  • 200 ml kremówki śmietany
  • 1 żółtko
  • 20 ml wytrawnego sherry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Obieramy szparagi (tylko 1/3 od dołu), związujemy w pęczki, gotujemy w sporej ilości osolonej i posłodzonej wody z dodatkiem masła. Do wody, w której gotują się szparagi, wkładamy także obierki.
  • Po 10 minutach wyjmujemy ugotowane szparagi i osączamy je, a wywar przecedzamy i odmierzamy 3 szklanki (750 ml).
  • Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, zaciągamy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Po dodaniu żółtka nie wolno już zagotować zupy!


  • Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zupy. Przyprawiamy do smaku sherry, solą i pieprzem.