Lody malinowe z mascarpone - składniki:
- 300 g świeżych malin
- 200 g śmietanki 30%
- 3 łyżki serka mascarpone
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 laska wanilii
Lody malinowe z mascarpone - przygotowanie:
Lody malinowe z mascarpone Fot. Anna Stefańska
Maliny myjemy pod zimną wodą, a następnie przekładamy do wysokiego naczynia i wsypujemy 2 łyżki ksylitolu. Miksujemy chwilkę, mogą pozostać kawałki malin.
Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem z dodatkiem łyżki ksylitolu. Dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze minutę, aby śmietanka i mascarpone dokładnie się połączyły. Dodajemy ziarenka z laski wanilii i mieszamy.
Maliny przekładamy do śmietanki z mascarpone i delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do pojemnika na lody i wkładamy do zamrażalnika na ok. 4-5 godzin.