Lody malinowe z mascarpone - składniki:

  • 300 g świeżych malin
  • 200 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 laska wanilii

Lody malinowe z mascarpone - przygotowanie:

Lody malinowe z mascarponeLody malinowe z mascarpone Fot. Anna Stefańska

Maliny myjemy pod zimną wodą, a następnie przekładamy do wysokiego naczynia i wsypujemy 2 łyżki ksylitolu. Miksujemy chwilkę, mogą pozostać kawałki malin.

Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem z dodatkiem łyżki ksylitolu. Dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze minutę, aby śmietanka i mascarpone dokładnie się połączyły. Dodajemy ziarenka z laski wanilii i mieszamy.

Maliny przekładamy do śmietanki z mascarpone i delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do pojemnika na lody i wkładamy do zamrażalnika na ok. 4-5 godzin.