Gazpacho z pieczoną papryką – składniki:

  • pomidory z puszki drobno krojone 400 g lub 1 kg pomidorów malinowych
  • 2 czerwone papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 1 ogórek
  • ½ opakowanie sera feta
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypiorek
  • 2 rzodkiewki
  • po pół łyżeczki – soli, pieprzu i chili w proszku

Gazpacho z pieczoną papryką – przygotowanie:

Gazpacho z pieczoną paprykąGazpacho z pieczoną papryką Fot. Anna Stefańska

Papryki czerwone myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części. Układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do góry, skraplamy oliwą, posypujemy lekko solą i chili i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i obieramy ze skóry.

Do wysokiego naczynia przekładamy pomidory z puszki. (Jeśli używamy świeżych pomidorów sparzamy je wrzątkiem, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę). Dodajemy obraną, upieczoną paprykę, połowę ogórka, połowę cebuli, ząbki czosnku i papryczkę chili. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Wszystko dokładnie miksujemy. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.

Z pozostałych warzyw wykonujemy salsę.

Kroimy drobno w kosteczkę – połowę ogórka, połowę cebuli, żółtą paprykę i rzodkiewki. Warzywa mieszamy z serem feta pokrojonym w kostkę, posiekanym szczypiorkiem, łyżką oliwy z oliwek i łyżką soku z limonki.

Schłodzone gazpacho podajemy z salsą.