Przepis dla 2 osób
Burger z kaszy jaglanej i buraka ze szparagami - składniki:
Burger:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 buraki
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- przyprawy (po pół łyżeczki): pieprz, kurkuma, chili, mielony imbir
Dodatki do burgera:
- 2 bułki do burgera
- 8 listków sałaty
- 1 czerwona cebula
- 10 plasterków ogórka
- 4 plasterki pomidora
- 4 plasterki sera cheddar
- 4 szparagi
- 1 łyżka octu jabłkowego
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- ½ łyżeczki chili w proszki
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- ½ łyżeczki mielonego czosnku
Przygotowujemy burgery
Burger z kaszy jaglanej i buraka ze szparagami Anna Stefańska
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, a następnie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i pieczemy w 180 st. 35 minut. Następnie studzimy, obieramy ze skóry i ścieramy na grubych oczkach. (Można także kupić już gotowe, ugotowane buraki).
Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie 2-3 minuty.
Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika.
Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki na burgera: kaszę jaglaną, starte buraki, jajko, mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażoną cebulę, ziarna słonecznika, natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Warto użyć rękawiczek, aby nie pobudzić sobie rąk burakami.
Na blasze pokrytej papierem do pieczenia formujemy burgery i pieczemy 35 minut w 180 st. C.
Następnie odwracamy na drugą stronę i układamy 2 plasterki sera cheddar. Zapiekamy jeszcze 10 minut.
Gotujemy szparagi: myjemy i odłamujemy twarde końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu). Zagotowujemy wodę z odrobiną soli i cukru oraz łyżeczką octu jabłkowego. Wkładamy szparagi i gotujemy 5 minut. Po tym czasie studzimy i kroimy wzdłuż.
W miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu: majonez, keczup, musztardę, ocet jabłkowy i przyprawy.
Układamy warstwowo: dół od bułki, sos, 2 listki sałaty, kilka plasterków czerwonej cebuli, 3 plasterki ogórka, burgera z serem cheddar, sos, 3 plasterki ogórka, 2 plasterki pomidora, 2 listki sałaty, 2 szparagi, górę od bułki.