Przepis dla 2 osób

Burger z kaszy jaglanej i buraka ze szparagami - składniki:

Burger:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 buraki
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • przyprawy (po pół łyżeczki): pieprz, kurkuma, chili, mielony imbir

Dodatki do burgera:

  • 2 bułki do burgera
  • 8 listków sałaty
  • 1 czerwona cebula
  • 10 plasterków ogórka
  • 4 plasterki pomidora
  • 4 plasterki sera cheddar
  • 4 szparagi
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki chili w proszki
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki mielonego czosnku

Przygotowujemy burgery

Burger z kaszy jaglanej i buraka ze szparagamiBurger z kaszy jaglanej i buraka ze szparagami Anna Stefańska

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, a następnie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i pieczemy w 180 st. 35 minut. Następnie studzimy, obieramy ze skóry i ścieramy na grubych oczkach. (Można także kupić już gotowe, ugotowane buraki).

Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie 2-3 minuty.

Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika.

Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki na burgera: kaszę jaglaną, starte buraki, jajko, mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażoną cebulę, ziarna słonecznika, natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Warto użyć rękawiczek, aby nie pobudzić sobie rąk burakami.

Na blasze pokrytej papierem do pieczenia formujemy burgery i pieczemy 35 minut w 180 st. C.

Następnie odwracamy na drugą stronę i układamy 2 plasterki sera cheddar. Zapiekamy jeszcze 10 minut.

Gotujemy szparagi: myjemy i odłamujemy twarde końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu). Zagotowujemy wodę z odrobiną soli i cukru oraz łyżeczką octu jabłkowego. Wkładamy szparagi i gotujemy 5 minut. Po tym czasie studzimy i kroimy wzdłuż.

W miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu: majonez, keczup, musztardę, ocet jabłkowy i przyprawy.

Układamy warstwowo: dół od bułki, sos, 2 listki sałaty, kilka plasterków czerwonej cebuli, 3 plasterki ogórka, burgera z serem cheddar, sos, 3 plasterki ogórka, 2 plasterki pomidora, 2 listki sałaty, 2 szparagi, górę od bułki.