Frittata z nowalijkami - składniki:

  • 4 młode marchewki
  • 5 jajek
  • 1 średnia cukinia
  • pół opakowania sera feta lub mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • pęczek szczypiorku
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • po pół łyżeczki - soli, pieprzu i chili

Frittata z nowalijkami - przygotowanie:

Frittata z nowalijkamiFrittata z nowalijkami Fot. Anna Stefańska

Marchewki i cukinię myjemy i ścieramy na tarce. Białą część pora kroimy w plasterki. Ser feta kroimy w kosteczkę.

Na patelni roztapiamy łyżkę masła i przez minutę podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki, następnie dodajemy pora i smażymy 3 minuty, a na koniec dodajemy startą marchewkę i cukinię, doprawiamy solą, pieprzem i chili i smażymy jeszcze 4-5 minut. Odstawiamy na kilka minut, aby warzywa lekko ostygły.

Do dużej miski wbijamy jajka i dokładnie mieszamy rózgą. Do jajek dodajemy warzywa z patelni, mieszamy. Rozgrzewamy ponownie patelnię z jedną łyżką masła i wlewamy całą masę. Posypujemy serem feta i szczypiorkiem. Przykrywamy i smażymy 4-5 minut na średnim ogniu, uważając, aby frittata się nie przypaliła od spodu.

Odstawiamy z ognia i czekamy 3 minuty, frittata w tym czasie bardziej stężeje.