Dla 2 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut

Frittata z nowalijkami – składniki:

  • 4 młode marchewki
  • 5 jajek
  • średnia cukinia
  • 1/2 opakowania sera feta lub mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • pęczek szczypiorku
  • por
  • 2 łyżki masła
  • po pół łyżeczki - soli, pieprzu i chilli

Jak zrobić frittatę z młodymi warzywami:

1. Marchewki i cukinię myjemy i ścieramy na tarce.

2. Białą część pora kroimy w plasterki. Ser feta kroimy w kosteczkę.

3. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i przez minutę podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki, następnie dodajemy por i smażymy 3 minuty, a na koniec dodajemy startą marchewkę i cukinię, doprawiamy solą, pieprzem i chili i smażymy jeszcze 4-5 minut. Odstawiamy na kilka minut, aby warzywa lekko ostygły.

4. Do dużej miski wbijamy jajka i dokładnie mieszamy rózgą. Do jajek dodajemy warzywa z patelni, mieszamy.

5. Rozgrzewamy ponownie patelnię z jedną łyżką masła i wlewamy całą masę. Posypujemy serem feta i szczypiorkiem. Przykrywamy i smażymy 4-5 minut na średnim ogniu, uważając, aby frittata się nie przypaliła od spodu.

6. Odstawiamy z ognia i czekamy 3 minuty, frittata w tym czasie bardziej stężeje.