Deser z tapioki - składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki tapioki
  • duże dojrzałe mango
  • 2,5 łyżki ksylitolu lub 1,5 łyżki miodu
  • listki mięty do przybrania
  • owoce miechunki do dekoracji

Deser z tapioki - przepis:

Deser z tapiokiDeser z tapioki Anna Stefańska

Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i podgrzewamy. Wsypujemy tapiokę i ksylitol, gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu ok. 20 minut, aż tapioka stanie się przeźroczysta.

Mango obieramy i kroimy na mniejsze cząstki. Połowę blendujemy na gładką masę, a drugą część kroimy w drobną kostkę.

Ugotowaną tapiokę przelewamy do salaterek/szklaneczek, studzimy, a następnie nakładamy mus z mango i mango pokrojone w kosteczkę oraz owoce miechunki. Dekorujemy miętą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby tapioka stężała.