Deser z tapioki - składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki tapioki
- duże dojrzałe mango
- 2,5 łyżki ksylitolu lub 1,5 łyżki miodu
- listki mięty do przybrania
- owoce miechunki do dekoracji
Deser z tapioki - przepis:
Deser z tapioki Anna Stefańska
Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i podgrzewamy. Wsypujemy tapiokę i ksylitol, gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu ok. 20 minut, aż tapioka stanie się przeźroczysta.
Mango obieramy i kroimy na mniejsze cząstki. Połowę blendujemy na gładką masę, a drugą część kroimy w drobną kostkę.
Ugotowaną tapiokę przelewamy do salaterek/szklaneczek, studzimy, a następnie nakładamy mus z mango i mango pokrojone w kosteczkę oraz owoce miechunki. Dekorujemy miętą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby tapioka stężała.