Banusz - składniki:

  • 250 ml gęstej śmietany
  • 250 ml wody
  • 150 g kaszy kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 75 g boczku
  • 75 g sera bryndza
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Jak zrobić banusz?

Ukraiński banusz z kaszą kukurydzianąUkraiński banusz z kaszą kukurydzianą Anna Stefańska

W małym rondelku mieszamy śmietanę z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Powoli wsypujemy kaszę kukurydzianą i zmniejszamy ogień. Gotujemy 20 minut na małym ogniu, dosyć często mieszając. Kasza jest gotowa, gdy na powierzchni pojawi się tłuszcz i zacznie odchodzić od ścianek rondelka.

Na suchej patelni wytapiamy pokrojony w kosteczkę boczek, aż stanie się chrupiący.

Kaszę przekładamy na talerz. Posypujemy boczkiem i pokruszoną bryndzą. Dekorujemy natką pietruszki.