Banusz - składniki:
- 250 ml gęstej śmietany
- 250 ml wody
- 150 g kaszy kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 75 g boczku
- 75 g sera bryndza
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Jak zrobić banusz?
W małym rondelku mieszamy śmietanę z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Powoli wsypujemy kaszę kukurydzianą i zmniejszamy ogień. Gotujemy 20 minut na małym ogniu, dosyć często mieszając. Kasza jest gotowa, gdy na powierzchni pojawi się tłuszcz i zacznie odchodzić od ścianek rondelka.
Na suchej patelni wytapiamy pokrojony w kosteczkę boczek, aż stanie się chrupiący.
Kaszę przekładamy na talerz. Posypujemy boczkiem i pokruszoną bryndzą. Dekorujemy natką pietruszki.
A ja znam z Rumunii, choć chyba tam bez śmietany. Poinformuję się u źródła