Dla 4 osób
Przygotowanie:
Sałatka z truskawkami, szparagami i serem kaszubskim – składniki:
- 0,5 kg truskawek
- 250 g zielonych szparagów
- 80 g miksu liści sałatkowych
- 20 g sera kaszubskiego (ew. sera typu korycińskiego lub fety)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- łodyga selera naciowego
- kilka listków świeżej bazylii
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Na dressing:
- 2 łyżki oliwy
- łyżka miodu
- łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka musztardy
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli
- pieprz
Jak zrobić sałatkę z truskawkami, szparagami i serem:
1. Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu).
2. W wysokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru. Szparagi gotujemy 5-6 minut, ustawione pionowo, tak aby ich główki wystawały nad powierzchnię wody.
3. Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze cząstki.
4. Orzechy włoskie prażymy kilka minut na rozgrzanej, suchej patelni.
5. Seler naciowy myjemy i kroimy na plasterki.
6. Składniki na dressing mieszamy w miseczce.
7. Ser kroimy w kosteczkę.
8. Na talerzu układamy kolejno miks sałat, truskawki, ser, seler naciowy, orzechy, szparagi i listki bazylii. Skrapiamy dressingiem.