Dla 4 osób
Przygotowanie: 

Sałatka z truskawkami, szparagami i serem kaszubskim – składniki:

  • 0,5 kg truskawek
  • 250 g zielonych szparagów
  • 80 g miksu liści sałatkowych
  • 20 g sera kaszubskiego (ew. sera typu korycińskiego lub fety)
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • łodyga selera naciowego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Na dressing:

  • 2 łyżki oliwy 
  • łyżka miodu
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • pieprz

Jak zrobić sałatkę z truskawkami, szparagami i serem:

Sałatka z truskawkami, szparagami i serem kaszubskim
Sałatka z truskawkami, szparagami i serem kaszubskimAnna Stefańska

1. Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu).

2. W wysokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru. Szparagi gotujemy 5-6 minut, ustawione pionowo, tak aby ich główki wystawały nad powierzchnię wody.

3. Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze cząstki.

4. Orzechy włoskie prażymy kilka minut na rozgrzanej, suchej patelni.

5. Seler naciowy myjemy i kroimy na plasterki.

6. Składniki na dressing mieszamy w miseczce.

7. Ser kroimy w kosteczkę.

8. Na talerzu układamy kolejno miks sałat, truskawki, ser, seler naciowy, orzechy, szparagi i listki bazylii. Skrapiamy dressingiem.