Sałatka z truskawkami, szparagami i serem kaszubskim - składniki:

  • 0,5 kg truskawek
  • 250g zielonych szparagów
  • 80g mixu liści sałatkowych
  • 20g sera kaszubskiego (ew. sera korycińskiego lub fety)
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 1 łodyga selera naciowego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka miodu
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli i pieprzu,

Sałatka z truskawkami, szparagami i serem kaszubskim - przepis:

Sałatka z truskawkami, szparagami i serem kaszubskimSałatka z truskawkami, szparagami i serem kaszubskim Anna Stefańska

Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu). W wysokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru. Szparagi gotujemy 5-6 minut, ustawione pionowo, tak aby ich główki wystawały nad powierzchnię wody.

Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze cząstki.

Orzechy włoskie prażymy kilka minut na rozgrzanej, suchej patelni.

Seler naciowy myjemy i kroimy na plasterki.

Składniki na dressing mieszamy w miseczce.

Ser kaszubski kroimy w kosteczkę.

Na talerzu układamy kolejno mix sałat, truskawki, ser, seler naciowy, orzechy, szparagi i listki bazylii. Skraplamy dressingiem.