Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Makaron z łososiem i szparagami – składniki:

  • 200 g świeżego łososia
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • papryczka chili
  • 400 g makaronu wstążki, np. tagliatelle szpinakowe
  • 250 g szparagów
  • szczypta cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml śmietanki 30-proc.
  • 200 g szpinaku baby
  • 50 g parmezanu
  • garść świeżej bazylii

Jak zrobić makaron ze szparagami i łososiem:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

2. Łososia myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą, pieprzem. Polewamy sokiem z cytryny, łyżką oliwy i układamy na nim połowę papryczki chili pokrojonej na plasterki. Rybę pieczemy 13-15 minut*.

3. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, następnie pędy wkładamy do gotującej się osolonej wody z dodatkiem odrobiny cukru. Gotujemy 5 minut. Po tym czasie odsączamy, lekko studzimy i kroimy na mniejsze części.

4. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i przesmażamy na niej przez minutę posiekane ząbki czosnku wraz z pozostałą pokrojoną papryczką chili.

5. Dodajemy śmietankę, starty parmezan i redukujemy sos przez 5 minut.

6. Do sosu dorzucamy listki szpinaku, łososia podzielonego na mniejsze kawałki i szparagi. Delikatnie mieszamy i trzymamy w cieple.

7. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie jeszcze gorący mieszamy z sosem i posypujemy świeżą bazylią.

* Zamiast najpierw piec łososia, możesz go pokroić na mniejsze kawałki, zamarynować, dodać do redukującego się sosu śmietanowego i dusić 5 minut.