Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Makaron z łososiem i szparagami – składniki:
- 200 g świeżego łososia
- sól
- pieprz
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy
- papryczka chili
- 400 g makaronu wstążki, np. tagliatelle szpinakowe
- 250 g szparagów
- szczypta cukru
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml śmietanki 30-proc.
- 200 g szpinaku baby
- 50 g parmezanu
- garść świeżej bazylii
Jak zrobić makaron ze szparagami i łososiem:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
2. Łososia myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą, pieprzem. Polewamy sokiem z cytryny, łyżką oliwy i układamy na nim połowę papryczki chili pokrojonej na plasterki. Rybę pieczemy 13-15 minut*.
3. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, następnie pędy wkładamy do gotującej się osolonej wody z dodatkiem odrobiny cukru. Gotujemy 5 minut. Po tym czasie odsączamy, lekko studzimy i kroimy na mniejsze części.
4. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i przesmażamy na niej przez minutę posiekane ząbki czosnku wraz z pozostałą pokrojoną papryczką chili.
5. Dodajemy śmietankę, starty parmezan i redukujemy sos przez 5 minut.
6. Do sosu dorzucamy listki szpinaku, łososia podzielonego na mniejsze kawałki i szparagi. Delikatnie mieszamy i trzymamy w cieple.
7. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie jeszcze gorący mieszamy z sosem i posypujemy świeżą bazylią.
* Zamiast najpierw piec łososia, możesz go pokroić na mniejsze kawałki, zamarynować, dodać do redukującego się sosu śmietanowego i dusić 5 minut.