Makaron z łososiem i szparagami - składniki:
- 400g makaronu tagliatelle szpinakowego
- 200g świeżego łososia
- 250g szparagów
- papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 400ml śmietanki 30%
- 200g szpinaku baby
- 50g parmezanu
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Makaron z łososiem i szparagami - przepis:
Makaron z łososiem i szparagami Anna Stefańska
Piekarnik rozgrzewamy do 180st. C. Łososia myjemy, wycieramy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą, pieprzem. Polewamy sokiem z cytryny, oliwą i układamy połowę papryczkę chili pokrojoną w plasterki. Pieczemy 13-15 minut.
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i wkładamy do gotującej się wody z odrobiną soli i cukru. Gotujemy 5 minut. Po tym czasie odsączamy z wody, lekko studzimy i kroimy na mniejsze części.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy przez minutę posiekane ząbki czosnku wraz z papryczką chili pokrojoną na plasterki. Dodajemy śmietankę, starty parmezan i redukujemy przez ok.5 minut.
Dodajemy listki szpinaku, łososia podzielonego na mniejsze kawałki i szparagi. Delikatnie mieszamy.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu a następnie jeszcze gorący mieszamy z sosem i posypujemy świeżą bazylią.