Makaron z łososiem i szparagami - składniki:

  • 400g makaronu tagliatelle szpinakowego
  • 200g świeżego łososia
  • 250g szparagów
  • papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 400ml śmietanki 30%
  • 200g szpinaku baby
  • 50g parmezanu
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Makaron z łososiem i szparagami - przepis:

Makaron z łososiem i szparagamiMakaron z łososiem i szparagami Anna Stefańska

Piekarnik rozgrzewamy do 180st. C. Łososia myjemy, wycieramy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą, pieprzem. Polewamy sokiem z cytryny, oliwą i układamy połowę papryczkę chili pokrojoną w plasterki. Pieczemy 13-15 minut.

Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i wkładamy do gotującej się wody z odrobiną soli i cukru. Gotujemy 5 minut. Po tym czasie odsączamy z wody, lekko studzimy i kroimy na mniejsze części.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy przez minutę posiekane ząbki czosnku wraz z papryczką chili pokrojoną na plasterki. Dodajemy śmietankę, starty parmezan i redukujemy przez ok.5 minut.

Dodajemy listki szpinaku, łososia podzielonego na mniejsze kawałki i szparagi. Delikatnie mieszamy.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu a następnie jeszcze gorący mieszamy z sosem i posypujemy świeżą bazylią.