Sałatka winegret - składniki: 

  • 4 buraki 
  • 4 ziemniaki 
  • 3 marchewki 
  • 4 ogórki kiszone 
  • ½ puszki groszku 
  • natka pietruszki 
  • 1 cebula 

Dressing: 

  • 3 łyżki oleju słonecznikowego 
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego 
  • łyżeczka miodu 
  • łyżeczka musztardy 
  • szczypta cukru 
  • pół łyżeczki soli 
  • pół łyżeczki pieprzu 

Sałatka winegret - przepis:

Ukraińska sałatka winegretUkraińska sałatka winegret Anna Stefańska

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy 1 godz. Po upieczeniu odwijamy z folii, studzimy i obieramy. 

Ziemniaki i marchewki obieramy i gotujemy do miękkości ok. 25 minut. 

Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. 

Składniki dressingu dokładnie mieszamy w miseczce. 

Ogórki kroimy w kosteczkę. 

W dużej misce umieszczamy pokrojone w kosteczkę buraki, ziemniaki, marchewkę i ogórki. Dodajemy posiekaną cebulę, odsączony groszek i natkę pietruszki. Składniki mieszamy z dressingiem i odkładamy do lodówki na min. 2 godz. do „przegryzienia".