Sałatka winegret - składniki:
- 4 buraki
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 4 ogórki kiszone
- ½ puszki groszku
- natka pietruszki
- 1 cebula
Dressing:
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
- szczypta cukru
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
Sałatka winegret - przepis:
Ukraińska sałatka winegret Anna Stefańska
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy 1 godz. Po upieczeniu odwijamy z folii, studzimy i obieramy.
Ziemniaki i marchewki obieramy i gotujemy do miękkości ok. 25 minut.
Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy.
Składniki dressingu dokładnie mieszamy w miseczce.
Ogórki kroimy w kosteczkę.
W dużej misce umieszczamy pokrojone w kosteczkę buraki, ziemniaki, marchewkę i ogórki. Dodajemy posiekaną cebulę, odsączony groszek i natkę pietruszki. Składniki mieszamy z dressingiem i odkładamy do lodówki na min. 2 godz. do „przegryzienia".