Syrniki - składniki:
- 500g twarogu tłustego lub półtłustego
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- mąka do obtoczenia placuszków
- łyżka cukru waniliowego lub laska wanilii
- olej rzepakowy do smażenia
do podania: cukier puder/miód, owoce, jogurt naturalny, konfitura/dżem
Jak zrobić ukraińskie syrniki?
Syrniki czyli popularne w Ukrainie placuszki twarożkowe Anna Stefańska
Twaróg wkładamy do miski i rozcieramy widelcem. Dodajemy jajka, mąkę, cukier i cukier waniliowy/ziarenka z laski wanilii. Dokładnie mieszamy, aż nie będzie grudek.
Na talerz wsypujemy mąkę. Z ciasta formujemy ręcznie okrągłe placuszki i obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy 3-4 minuty z każdej strony.
Podajemy z miodem/cukrem pudrem, jogurtem i owocami.