Syrniki - składniki: 

  • 500g twarogu tłustego lub półtłustego 
  • 2 jajka 
  • 3-4 łyżki mąki pszennej 
  • mąka do obtoczenia placuszków 
  • łyżka cukru waniliowego lub laska wanilii 
  • olej rzepakowy do smażenia 

do podania: cukier puder/miód, owoce, jogurt naturalny, konfitura/dżem 

Jak zrobić ukraińskie syrniki?

Syrniki czyli popularne w Ukrainie placuszki twarożkoweSyrniki czyli popularne w Ukrainie placuszki twarożkowe Anna Stefańska

Twaróg wkładamy do miski i rozcieramy widelcem. Dodajemy jajka, mąkę, cukier i cukier waniliowy/ziarenka z laski wanilii. Dokładnie mieszamy, aż nie będzie grudek. 

Na talerz wsypujemy mąkę. Z ciasta formujemy ręcznie okrągłe placuszki i obtaczamy w mące. 

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy 3-4 minuty z każdej strony. 

Podajemy z miodem/cukrem pudrem, jogurtem i owocami.