Solianka, czyli ukraińska zupa z mięsem i ogórkami kiszonymi - składniki:

  • 100 g wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy
  • 30 dag mięsa wołowego rosołowego z kością
  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • włoszczyzna – 2 marchewki, 2 pietruszki, połowa selera, por
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • pół szklanki zielonych oliwek
  • łyżka kaparów
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • plasterki cytryny
  • łyżka śmietany

Solianka, czyli ukraińska zupa z mięsem i ogórkami kiszonymi - przepis:

Solianka, czyli ukraińska zupa z mięsem i ogórkami kiszonymiSolianka, czyli ukraińska zupa z mięsem i ogórkami kiszonymi Anna Stefańska

Do garnka wlewamy ok. 2,5 l zimnej wody. Wkładamy boczek, wołowinę, wieprzowinę, włoszczyznę, ziele angielskie i listki laurowe.

Powoli zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 2 godziny. Po 1,5 h gotowania dodajemy ziemniaki pokrojone w kosteczkę.

Po tym czasie wyjmujemy pietruszki, seler, listki laurowe i ziele angielskie. Marchewkę z wywaru kroimy w plasterki, a mięso dzielimy na mniejsze kawałki i ponownie wkładamy do zupy.

Na patelni roztapiamy masło i przez kilka minut smażymy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki i boczek pokrojony w kosteczkę. Podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i jeszcze chwilę razem smażymy. Następnie wszystko dodajemy do wywaru.

Ogórki ścieramy na tarce, oliwki kroimy w plasterki. Razem z kaparami dodajemy do zupy.

Zupę podajemy z natką pietruszki, kleksem śmietany i plasterkiem cytryny.