Pielmieni - składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • niecała szklanka ciepłej wody (ok. 200 ml)
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (można dodać mięso z indyka, baraninę czy cielęcinę)
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ marchewki
  • natka pietruszki
  • przyprawy – po ½ łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki, ostrej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • 50 ml bulionu lub zimnej wody

Jak zrobić pielmieni?

Pielmieni, czyli ukraińskie pierożki z mięsem
Pielmieni, czyli ukraińskie pierożki z mięsem Anna Stefańska

Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, olej i przegotowaną, ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym. Formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy 3 minuty posiekaną cebulę. Po tym czasie dodajemy na minutę posiekany czosnek oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Smażymy jeszcze 2 minuty.

Mięso przekładamy do miski i dodajemy cebulę z czosnkiem i marchewką, żółtko, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, posiekaną natkę pietruszki oraz bulion/wodę.

Mieszamy ręcznie przez 5 minut.

Po 30 minutach rozwałkowujemy cieniutko ciasto i wycinamy 6-centymetrowe koła. Nakładamy farsz, składamy krążki ciasta na pół i sklejamy boki. Następnie zbliżamy do siebie końce i ponownie je sklejamy, tak aby pierożki były okrągłe. Na brzegach możemy zrobić falbankę.

Pierogi wkładamy do gotującej się wody i wyjmujemy po 5 minutach od wypłynięcia.

Można podawać z kwaśną śmietaną, surówką z białej kapusty czy szczypiorkiem.