Pielmieni - składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- niecała szklanka ciepłej wody (ok. 200 ml)
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
Farsz:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (można dodać mięso z indyka, baraninę czy cielęcinę)
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ½ marchewki
- natka pietruszki
- przyprawy – po ½ łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki, ostrej papryki
- 2 łyżki oleju
- 1 żółtko
- 50 ml bulionu lub zimnej wody
Jak zrobić pielmieni?
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, olej i przegotowaną, ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym. Formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy 3 minuty posiekaną cebulę. Po tym czasie dodajemy na minutę posiekany czosnek oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Smażymy jeszcze 2 minuty.
Mięso przekładamy do miski i dodajemy cebulę z czosnkiem i marchewką, żółtko, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, posiekaną natkę pietruszki oraz bulion/wodę.
Mieszamy ręcznie przez 5 minut.
Po 30 minutach rozwałkowujemy cieniutko ciasto i wycinamy 6-centymetrowe koła. Nakładamy farsz, składamy krążki ciasta na pół i sklejamy boki. Następnie zbliżamy do siebie końce i ponownie je sklejamy, tak aby pierożki były okrągłe. Na brzegach możemy zrobić falbankę.
Pierogi wkładamy do gotującej się wody i wyjmujemy po 5 minutach od wypłynięcia.
Można podawać z kwaśną śmietaną, surówką z białej kapusty czy szczypiorkiem.
Można też podawać ze śmietaną lub octem