Paska, czyli wielkanocny, maślany chleb z Ukrainy - składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 125 ml lekko podgrzanego mleka
  • 1 saszetka drożdży instant
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 żółtka
  • 60 g masła
  • kilka łyżek wody (opcjonalnie)
  • dodatkowe jajko do dekoracji ciasta
  • rodzynki lub inne bakalie (opcjonalnie)
  • skórka z 1/2 cytryny

Paska, czyli wielkanocny, maślany chleb z Ukrainy - przepis:

Paska, czyli wielkanocny, maślany chleb z UkrainyPaska, czyli wielkanocny, maślany chleb z Ukrainy Anna Stefańska

Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy: mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodajemy żółtka, masło, mleko, skórkę z cytryny i zagniatamy ciasto – ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego.

Jeśli ciasto będzie zbyt suche, możemy dodać nieco wody.

Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia mniej więcej na godzinę.

Po wyrośnięciu uderzamy w ciasto pięścią, aby pozbyć się nadmiaru gazów. Dzielimy w stosunku 2/3 do 1/3.

Większą część wkładamy do tortownicy (o średnicy 21 cm) wysmarowanej masłem.

Mniejszą część dzielimy na sześć części i formujemy cienkie wałeczki. Tworzymy dwa warkocze i układamy na wierzchu ciasta w tortownicy.

Przykrywamy ściereczką i ponownie odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.

W miseczce roztrzepujemy jajko z łyżką wody.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

Ciasto po ponownym wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 45 minut.