Zupa krem chrzanowy - składniki:
- 2 pietruszki
- 1 por
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- ½ selera
- 1,5 l wody
- 200 ml śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- Przyprawy: 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- kiełki, prażona cebulka, szczypiorek - do dekoracji
Zupa krem chrzanowy - przepis:
Przepisy wielkanocne: Zupa-krem chrzanowy Anna Stefańska
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po 2 minutach dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę.
Wszystkie warzywa (pietruszki, por ziemniaki, seler) kroimy w kosteczkę i smażymy 10 minut razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
Gdy warzywa się lekko przesmażą z przyprawami, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości ok. 30 min.
Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i blendujemy na gładki krem.
Dodajemy śmietanę i chrzan i ponownie miksujemy. Dekorujemy jajkami na twardo, kiełkami i prażona cebulką.
Może 20 lat temu. Teraz ma w składzie gume ksantanową. Przy robieniu sosu zbryla się w gulę.
O wiele lepuej utrzeć samemu.