Zupa krem chrzanowy - składniki:

  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • ½ selera
  • 1,5 l wody
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • Przyprawy: 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • kiełki, prażona cebulka, szczypiorek - do dekoracji

Zupa krem chrzanowy - przepis:

Przepisy wielkanocne: Zupa-krem chrzanowyPrzepisy wielkanocne: Zupa-krem chrzanowy Anna Stefańska

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po 2 minutach dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę.

Wszystkie warzywa (pietruszki, por ziemniaki, seler) kroimy w kosteczkę i smażymy 10 minut razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy przyprawy i mieszamy.

Gdy warzywa się lekko przesmażą z przyprawami, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości ok. 30 min.

Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i blendujemy na gładki krem.

Dodajemy śmietanę i chrzan i ponownie miksujemy. Dekorujemy jajkami na twardo, kiełkami i prażona cebulką.