To wyjątkowe danie łączy w sobie tradycyjny smak białej kiełbaski z delikatnym, zielonym smakiem szparagów, tworząc idealne połączenie, które z pewnością pozytywnie zaskoczy Twoich bliskich. 

Z powodzeniem możesz je zaserwować na Wielkanoc, ale też możesz korzystać z tego przepisu przez cały rok - przygotowując je na obiad czy kolację. Za każdym razem będzie tak samo zachwycać.

Krok po kroku opisujemy, jak przygotować i zapiec to danie. 

Białe kiełbaski zapiekane ze szparagami - składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 6 zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 50 g mrożonego groszku
  • 1 żółta papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 6 cienkich białych kiełbasek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka octu

Białe kiełbaski zapiekane ze szparagami - przepis:

Przepisy wielkanocne: Białe kiełbaski zapiekane ze szparagami
Przepisy wielkanocne: Białe kiełbaski zapiekane ze szparagamiAnna Stefańska

Mąkę miksujemy z mlekiem i jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.

W naczyniu żaroodpornym układamy cebulę pokrojoną w pióra, paprykę pokrojoną w paseczki i pomidorki koktajlowe. Skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy 10 minut.

Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i przez 5 minut podsmażamy kiełbaski.

Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu). W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy łyżeczkę soli i cukru oraz łyżeczkę octu. Szparagi gotujemy 5 minut najlepiej pionowo, aby końcówki wystawały ponad wodę.

Do naczynia żaroodpornego, w którym znajdują się papryka, cebula i pomidorki koktajlowe, wlewamy ciasto, wsypujemy groszek, a następnie układamy naprzemiennie szparagi i kiełbaski.

Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 st. C.