To wyjątkowe danie łączy w sobie tradycyjny smak białej kiełbaski z delikatnym, zielonym smakiem szparagów, tworząc idealne połączenie, które z pewnością pozytywnie zaskoczy Twoich bliskich.
Z powodzeniem możesz je zaserwować na Wielkanoc, ale też możesz korzystać z tego przepisu przez cały rok - przygotowując je na obiad czy kolację. Za każdym razem będzie tak samo zachwycać.
Krok po kroku opisujemy, jak przygotować i zapiec to danie.
Białe kiełbaski zapiekane ze szparagami - składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 6 zielonych szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 pomidorków koktajlowych
- 50 g mrożonego groszku
- 1 żółta papryka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 6 cienkich białych kiełbasek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka octu
Białe kiełbaski zapiekane ze szparagami - przepis:
Mąkę miksujemy z mlekiem i jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
W naczyniu żaroodpornym układamy cebulę pokrojoną w pióra, paprykę pokrojoną w paseczki i pomidorki koktajlowe. Skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy 10 minut.
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i przez 5 minut podsmażamy kiełbaski.
Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu). W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy łyżeczkę soli i cukru oraz łyżeczkę octu. Szparagi gotujemy 5 minut najlepiej pionowo, aby końcówki wystawały ponad wodę.
Do naczynia żaroodpornego, w którym znajdują się papryka, cebula i pomidorki koktajlowe, wlewamy ciasto, wsypujemy groszek, a następnie układamy naprzemiennie szparagi i kiełbaski.
Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 st. C.