Wielkanocny pasztet z ciecierzycy - składniki:

  • 250 g suchej ciecierzycy
  • łyżka płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • pół szklanki suszonych śliwek
  • 200 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: łyżeczka kurkumy, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka mielonego imbiru, sól, pieprz

Jak zrobić wielkanocny pasztet z ciecierzycy?

Wielkanocny pasztet z ciecierzycyWielkanocny pasztet z ciecierzycy Anna Stefańska

Ciecierzycę namaczamy przez noc, a następnie przelewamy wodą i gotujemy do miękkości około godziny.

Marchewki i cebulę ścieramy na tarce i podsmażamy z przyprawami na oliwie z oliwek. W trakcie możemy podlać nieco wodą. Dusimy ok. 20 minut.

Do wysokiego naczynia przesypujemy ugotowaną ciecierzycę oraz warzywa z patelni, jajka i płatki owsiane. Dokładnie blendujemy.

Do masy dodajemy drobno pokrojone suszone śliwki oraz żurawinę.

Aby masa nie była zbyt sucha, możemy dodać kilka łyżek oliwy z oliwek.

Orzechy drobno mielimy.

Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy orzechami. Przekładamy masę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około godziny.