Wielkanocny pasztet z ciecierzycy - składniki:
- 250 g suchej ciecierzycy
- łyżka płatków owsianych
- 2 jajka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- pół szklanki suszonej żurawiny
- pół szklanki suszonych śliwek
- 200 g orzechów laskowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- przyprawy: łyżeczka kurkumy, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka mielonego imbiru, sól, pieprz
Jak zrobić wielkanocny pasztet z ciecierzycy?
Ciecierzycę namaczamy przez noc, a następnie przelewamy wodą i gotujemy do miękkości około godziny.
Marchewki i cebulę ścieramy na tarce i podsmażamy z przyprawami na oliwie z oliwek. W trakcie możemy podlać nieco wodą. Dusimy ok. 20 minut.
Do wysokiego naczynia przesypujemy ugotowaną ciecierzycę oraz warzywa z patelni, jajka i płatki owsiane. Dokładnie blendujemy.
Do masy dodajemy drobno pokrojone suszone śliwki oraz żurawinę.
Aby masa nie była zbyt sucha, możemy dodać kilka łyżek oliwy z oliwek.
Orzechy drobno mielimy.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy orzechami. Przekładamy masę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około godziny.