Tarta ze szpinakiem i jajkami przepiórczymi - składniki:

Ciasto na tartę – możemy użyć gotowego lub przygotować je z poniższych składników:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • łyżeczka soli
  • jajko

Nadzienie:

  • 200 g szpinaku
  • 200 g świeżego łososia
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 jajek przepiórczych
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 150 g sera goudy
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju

Tarta ze szpinakiem i jajkami przepiórczymi - przepis:

Przepisy wielkanocne: Tarta ze szpinakiem i jajkami przepiórczymiPrzepisy wielkanocne: Tarta ze szpinakiem i jajkami przepiórczymi Anna Stefańska

Ciasto:

W misce łączymy mąkę, sól i masło pokrojone w kostkę. Dodajemy jajko i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Nadzienie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Pora kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę, a następnie smażymy 3 minuty. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy kolejną minutę. Następnie na patelnię dodajemy umyty szpinak oraz pokrojonego w kostkę łososia (bez skóry). Smażymy ok. 5 minut i dodajemy suszone pomidory.

Śmietanę mieszamy z jajkami i startym serem.

Na patelnię ze szpinakiem i łososiem dodajemy śmietanę wymieszaną z jajkami i serem.

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo 5 minut.

Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty. Na ciasto wylewamy nadzienie. A na wierzch układamy połówki jajek przepiórczych.

Zapiekamy w piekarniku 20-25 minut w 180 st.C.