Tarta ze szpinakiem i jajkami przepiórczymi - składniki:
Ciasto na tartę – możemy użyć gotowego lub przygotować je z poniższych składników:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- łyżeczka soli
- jajko
Nadzienie:
- 200 g szpinaku
- 200 g świeżego łososia
- 100 g suszonych pomidorów
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 10 jajek przepiórczych
- 200 g śmietany 18%
- 2 jajka
- 150 g sera goudy
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
Tarta ze szpinakiem i jajkami przepiórczymi - przepis:
Przepisy wielkanocne: Tarta ze szpinakiem i jajkami przepiórczymi Anna Stefańska
Ciasto:
W misce łączymy mąkę, sól i masło pokrojone w kostkę. Dodajemy jajko i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Nadzienie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Pora kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę, a następnie smażymy 3 minuty. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy kolejną minutę. Następnie na patelnię dodajemy umyty szpinak oraz pokrojonego w kostkę łososia (bez skóry). Smażymy ok. 5 minut i dodajemy suszone pomidory.
Śmietanę mieszamy z jajkami i startym serem.
Na patelnię ze szpinakiem i łososiem dodajemy śmietanę wymieszaną z jajkami i serem.
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo 5 minut.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty. Na ciasto wylewamy nadzienie. A na wierzch układamy połówki jajek przepiórczych.
Zapiekamy w piekarniku 20-25 minut w 180 st.C.