Jajka faszerowane pastą z awokado - składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 0,5 l gotowego zakwasu z buraków

Pasta:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 mała czerwona cebula
  • żółtka z ugotowanych jajek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ¼ szkl. szczypiorku
  • świeże kiełki z rzodkiewki lub rzeżucha
  • sól, pieprz

Jajka faszerowane pastą z awokado - przepis:

Przepisy wielkanocne: Jajka faszerowane pastą z awokadoPrzepisy wielkanocne: Jajka faszerowane pastą z awokado Anna Stefańska

  • Ugotowane jajka na twardo zalewamy zakwasem buraczanym i zostawiamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby nabrały koloru.
  • Po wyjęciu z marynaty jajka kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. W miseczce łączymy żółtka, awokado, drobno pokrojoną czerwoną cebulkę, sok z cytryny, sól, pieprz i szczypiorek. Blendujemy na gładką masę.
  • Tak przygotowanym nadzieniem dekorujemy połówki jajek. Na wierzch układamy kiełki lub rzeżuchę.