Ciasto marchewkowe z kremem z mascarpone - składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 g startej marchewki
  • 4 łyżki miodu lub 150 g cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 50 g orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • pół łyżeczki soli

Krem:

  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

  • orzechy pekan
  • owoce physalis (miechunka)

Ciasto marchewkowe z kremem z mascarpone - przepis:

Przepisy wielkanocne: ciasto marchewkowe z kremem mascarponePrzepisy wielkanocne: ciasto marchewkowe z kremem mascarpone Anna Stefańska

  • W misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową i szczyptę soli.
  • W drugiej misce ubijamy jajka, a następnie, wciąż ubijając, dodajemy miód i olej. Do jaj dodajemy startą marchewkę, posiekane orzechy włoskie i mieszamy delikatnie łyżką.
  • Suche składniki łączymy z mokrymi.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
  • Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godzinę.

W międzyczasie robimy krem.

  • Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy mascarpone i miksujemy przez moment na wolniejszych obrotach.
  • Po wyjęciu ciasto studzimy i kroimy wzdłuż na pół. Przekładamy połową kremu. Resztą kremu dekorujemy wierzch ciasta i układamy owoce i orzechy.