Kaczka konfitowana z puree z batatów - składniki:
- 4 nogi z kaczki
- ok. 6 łyżek tłuszczu – np. smalcu kaczego lub gęsiego albo masła klarowanego/ można użyć także oleju rzepakowego, ok. 700ml
- 3 bataty
- przyprawy: sól, tymianek, 5 ząbków czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu, 3 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
Kaczka konfitowana z puree z batatów - przepis:
- Udka z kaczki dokładnie nacieramy solą z każdej strony. Wkładamy do naczynia, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 24 godz.
- Piekarnik rozgrzewamy do 120 st. C.
- Po wyjęciu z lodówki mięso osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy tymiankiem, obkładamy plasterkami czosnku, listkami laurowymi, gałązkami rozmarynu i ziarenkami ziela angielskiego. Dodajemy tłuszcz – smalec lub masło – i przykrywamy szczelnie naczynie żaroodporne przykrywką lub folią aluminiową.
- Pieczemy 3-4 godz.
- Bataty myjemy i owijamy folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 godz. w 180 st. C.
- Po upieczeniu bataty obieramy ze skóry, kroimy i wkładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy łyżeczkę soli, łyżkę masła, pół łyżeczki gałki muszkatołowej i blendujemy na gładką masę.
- Nogi z kaczki i puree układamy na talerzu. Możemy dodać kopytka/buraczki i kiełki słonecznika.