Wiosenna sałatka z batatami i winogronami - składniki:

Sałatka:

  • 1 podłużny batat
  • 1 szklanka roszponki
  • 1/2 szklanki czerwonych winogron
  • 1/2 szklanki nasion granatu
  • 1/4 szklanki lekko podprażonych orzeszków nerkowca
  • 1 mała czerwona cebula drobno pokrojona w kostkę
  • 1 dojrzałe awokado obrane i pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • łyżeczka sezamu

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy limonki
  • pół łyżeczki soli i pieprzu
  • łyżeczka miodu
  • łyżka oleju sezamowego

Wiosenna sałatka z batatami i winogronami - przepis:

Wiosenna sałatka z batatami i winogronamiWiosenna sałatka z batatami i winogronami Anna Stefańska

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C. Batata myjemy i suszymy. Widelcem nakłuwamy skórkę. Umieszczamy na blasze i pieczemy w piekarniku przez 50 minut.
  • Po upieczeniu obieramy ze skóry i kroimy w plasterki.
  • W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos winegret - oliwę, sok z limonki, miód, olej sezamowy, sól i pieprz.
  • Na talerzu umieszczamy kolejno: wystudzone bataty, roszponkę, plasterki awokado, winogrona pokrojone na połówki, ziarenka granatu, cebulę, podprażone orzeszki nerkowca. Wszystko polewamy przygotowanym sosem winegret i posypujemy ziarenkami sezamu.