Wiosenna sałatka z batatami i winogronami - składniki:
Sałatka:
- 1 podłużny batat
- 1 szklanka roszponki
- 1/2 szklanki czerwonych winogron
- 1/2 szklanki nasion granatu
- 1/4 szklanki lekko podprażonych orzeszków nerkowca
- 1 mała czerwona cebula drobno pokrojona w kostkę
- 1 dojrzałe awokado obrane i pokrojone w plasterki
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- łyżeczka sezamu
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy limonki
- pół łyżeczki soli i pieprzu
- łyżeczka miodu
- łyżka oleju sezamowego
Wiosenna sałatka z batatami i winogronami - przepis:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C. Batata myjemy i suszymy. Widelcem nakłuwamy skórkę. Umieszczamy na blasze i pieczemy w piekarniku przez 50 minut.
- Po upieczeniu obieramy ze skóry i kroimy w plasterki.
- W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos winegret - oliwę, sok z limonki, miód, olej sezamowy, sól i pieprz.
- Na talerzu umieszczamy kolejno: wystudzone bataty, roszponkę, plasterki awokado, winogrona pokrojone na połówki, ziarenka granatu, cebulę, podprażone orzeszki nerkowca. Wszystko polewamy przygotowanym sosem winegret i posypujemy ziarenkami sezamu.
Myślimy, że czosnek niedźwiedzi niekoniecznie będzie pasował akurat do tej sałatki :-) A z dostępem do winogron nie powinno być problemu :-)