Malinowa chmurka to orzeźwiający i lekki deser, który topi się w ustach. Można przygotować ją o każdej porze roku - będzie dobrze smakować ze świeżymi, ale i mrożonymi malinami. W dodatku, przepis na to pyszne ciasto jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych!
Ciasto malinowa chmurka - składniki:
Kruche ciasto:
- 3 żółtka
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła (pół kostki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
Galaretka z malinami:
- 3 saszetki galaretki o smaku malinowym
- 500 g świeżych malin (poza sezonem mogą być mrożone)
Krem:
- opakowanie serka mascarpone 250 g
- 500 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Beza:
- 4 białka jajek
- pół szklanki cukru pudru
- łyżka płatków migdałowych
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić ciasto malinowa chmurka?
- Wszystkie składniki na kruche ciasto dokładnie mieszamy razem – ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na godzinę.
- Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i umieszczamy na blasze do pieczenia wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha powinna mieć rozmiar 23x33 cm.
- Ponownie wkładamy do lodówki na 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C, spód nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 min. Studzimy.
- Trzy galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu – ok. 500 ml wody na jedną galaretkę. Studzimy i mieszamy z malinami. Wkładamy do lodówki, aby galaretka lekko stężała, a następnie wylewamy ją na kruchy spód i wkładamy do lodówki aż do stężenia galaretki.
Jak zrobić krem do malinowej chmurki?
- Śmietankę 30% wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i mascarpone i miksujemy jeszcze minutę. Do tak przygotowanego kremu można dodać żelatynę, ale nie jest to konieczne. Jeśli dodajemy, rozpuszczamy ją w 50 ml wrzątku, studzimy, a następnie wlewamy do kremu i miksujemy chwilę na niskich obrotach.
Jak zrobić bezę do malinowej chmurki?
- Białka umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy cukier łyżka po łyżce (nie cały na raz) aż do uzyskania błyszczącej piany. Pod sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
- Ubite białka możemy ułożyć na papierze do pieczenia wyciętym na kształt formy do pieczenia ciasta (wtedy papier najpierw układamy na blasze w piekarniku, a następnie rozsmarowujemy białko) lub na odwróconej formie do pieczenia. Ważne, aby beza miała kształt ciasta.
- Białka posypujemy płatkami migdałowymi i suszymy ok. 70 min w temperaturze 130 st. C.
Ostatni krok przepisu:
- Z lodówki wyjmujemy przygotowane ciasto z galaretką, smarujemy kremem i układamy wystudzoną bezę. Ponownie studzimy przez 2 godz. w lodówce.