Ciasto malinowa chmurka - składniki:

Kruche ciasto:

  • 3 żółtka
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła (pół kostki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego

Galaretka z malinami:

  • 3 saszetki galaretki o smaku malinowym
  • 500 g świeżych malin (poza sezonem mogą być mrożone)

Krem:

  • opakowanie serka mascarpone 250 g
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Beza:

  • 4 białka jajek
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżka płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić ciasto malinowa chmurka?

Ciasto malinowa chmurkaCiasto malinowa chmurka Anna Stefańska

  • Wszystkie składniki na kruche ciasto dokładnie mieszamy razem – ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na godzinę.
  • Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i umieszczamy na blasze do pieczenia wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha powinna mieć rozmiar 23x33 cm.
  • Ponownie wkładamy do lodówki na 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C, spód nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 min. Studzimy.
  • Trzy galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu – ok. 500 ml wody na jedną galaretkę. Studzimy i mieszamy z malinami. Wkładamy do lodówki, aby galaretka lekko stężała, a następnie wylewamy ją na kruchy spód i wkładamy do lodówki aż do stężenia galaretki.

Jak zrobić krem do malinowej chmurki?

Ciasto malinowa chmurkaCiasto malinowa chmurka Anna Stefańska

  • Śmietankę 30% wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i mascarpone i miksujemy jeszcze minutę. Do tak przygotowanego kremu można dodać żelatynę, ale nie jest to konieczne. Jeśli dodajemy, rozpuszczamy ją w 50 ml wrzątku, studzimy, a następnie wlewamy do kremu i miksujemy chwilę na niskich obrotach.

Jak zrobić bezę do malinowej chmurki?

  • Białka umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy cukier łyżka po łyżce (nie cały na raz) aż do uzyskania błyszczącej piany. Pod sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
  • Ubite białka możemy ułożyć na papierze do pieczenia wyciętym na kształt formy do pieczenia ciasta (wtedy papier najpierw układamy na blasze w piekarniku, a następnie rozsmarowujemy białko) lub na odwróconej formie do pieczenia. Ważne, aby beza miała kształt ciasta.
  • Białka posypujemy płatkami migdałowymi i suszymy ok. 70 min w temperaturze 130 st. C.

Ostatni krok przepisu:

Ciasto malinowa chmurkaCiasto malinowa chmurka Anna Stefańska

  • Z lodówki wyjmujemy przygotowane ciasto z galaretką, smarujemy kremem i układamy wystudzoną bezę. Ponownie studzimy przez 2 godz. w lodówce.