Czebureki, czyli smażone pierogi ukraińskie - składniki:
Ciasto:
- 300 ml ciepłej wody
- 360 g mąki pszennej
- 30 g oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
Farsz:
- 250 g mielonej wołowiny
- 250 g mielonej wieprzowiny
- pół szklanki natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
Jak zrobić czebureki, czyli smażone ukraińskie pierogi?
- Do miski (lub robota kuchennego) dodajemy mąkę, ciepłą wodę, olej, spirytus, żółtko cukier i sól. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, możemy dodać odrobinę wody. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut.
- Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy 2 minuty na patelni. Po tym czasie dodajemy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, posiekaną natką pietruszki. Smażymy ok. 4-5 minut. Studzimy.
- Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko i wycinamy ok.10-centymetrowe koła. Na środku układamy farsz, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pierogi z każdej strony ok. 4-5 minut.