Czebureki, czyli smażone pierogi ukraińskie - składniki:

Ciasto:

  • 300 ml ciepłej wody
  • 360 g mąki pszennej
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki

Farsz:

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • pół szklanki natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula

Jak zrobić czebureki, czyli smażone ukraińskie pierogi?

Czebureki, czyli smażone pierogi ukraińskieCzebureki, czyli smażone pierogi ukraińskie Anna Stefańska

  • Do miski (lub robota kuchennego) dodajemy mąkę, ciepłą wodę, olej, spirytus, żółtko cukier i sól. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, możemy dodać odrobinę wody. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut.
  • Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy 2 minuty na patelni. Po tym czasie dodajemy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, posiekaną natką pietruszki. Smażymy ok. 4-5 minut. Studzimy.
  • Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko i wycinamy ok.10-centymetrowe koła. Na środku układamy farsz, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pierogi z każdej strony ok. 4-5 minut.