Wareniki - pierogi ukraińskie z farszem z ziemniaków i kapusty kiszonej - składniki:

Wareniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • ¼ łyżeczki soli
  • łyżka oleju rzepakowego

Farsz:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Jak zrobić wareniki - pierogi ukraińskie z farszem z ziemniaków i kapusty kiszonej?

Wareniki - pierogi ukraińskie z farszem z ziemniaków i kapusty kiszonejWareniki - pierogi ukraińskie z farszem z ziemniaków i kapusty kiszonej Anna Stefańska

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu ubijamy na puree.
  • Cebulę siekamy i smażymy 3 minuty na rozgrzanym oleju. Kapustę kiszoną odsączamy z soku, siekamy i dodajemy do cebuli. Smażymy ok. 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i łączymy z ziemniakami.
  • Składniki na farsz mieszamy w misce i zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt lepiące, możemy podsypać mąką. Cienko rozwałkowujemy, a następnie wycinamy krążki. Na każdym układamy farsz i zlepiamy.
  • Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia.
  • Podajemy z podsmażoną cebulką.