Ukraińska warstwowa sałatka kijowska – składniki:

  • 6 jajek
  • 200 g sera gouda
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula biała lub czerwona
  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić ukraińską warstwową sałatkę kijowską?

Ukraińska warstwowa sałatka kijowskaUkraińska warstwowa sałatka kijowska Anna Stefańska

Jajka gotujemy na twardo 8-9 minut we wrzątku. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ścieramy na grubych oczkach.

Ser żółty ścieramy na tarce.

Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Cebulę siekamy.

W misce układamy warstwowo – połowę białek, połowę sera żółtego, puszkę tuńczyka, cebulę, majonez, posypujemy solą i pieprzem. Następnie dokładamy drugą połowę białek, sera żółtego, tuńczyka. Smarujemy majonezem i posypujemy żółtkami startymi na małych oczkach.