Młynci, czyli ukraińskie naleśniki z mięsem mielonym, cebulą i ziemniakami – składniki:

Naleśniki:

  • szklanka mleka
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju

Farsz:

  • 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 200 g pieczarek
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy (po ½ łyżeczki): sól, pieprz, słodka papryka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko

Jak zrobić młynci, czyli ukraińskie naleśniki z mięsem mielonym, cebulą i ziemniakami?

Młynci czyli ukraińskie naleśniki z mięsem mielonym, cebulą i ziemniakamiMłynci czyli ukraińskie naleśniki z mięsem mielonym, cebulą i ziemniakami Anna Stefańska

Składniki na naleśniki miksujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy naleśniki.

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej z łyżką masła i smażymy posiekaną cebulę ok. 3 minut. Dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki i smażymy 15 minut. Dodajemy mięso mielone, przyprawy i smażymy kolejne 10 minut.

W międzyczasie obieramy ziemniaki, gotujemy do miękkości i ubijamy. Dodajemy na patelnię z mięsem i dokładnie mieszamy.

Naleśniki nadziewamy farszem, składamy na trójkąty, smarujemy rozkłóconym jajkiem i smażymy na oleju.