Kluski z pomysłem!

Chociaż kluski są przez wielu doceniane ze względu na taniość składników i łatwość przygotowania, to prawda jest taka, że niezależnie od wersji – na słodko czy na słono – są daniem sycącym, przyjaznym dla zestresowanego brzucha i przede wszystkim: lubianym zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Wśród uchodźców z Ukrainy jest sporo właśnie tych młodszych smakoszy, więc zdecydowanie warto również ich upodobania wziąć pod uwagę.

Przepis na pyzy drożdżowe z serem (farsz na słodko lub na słono) 

*przepisy na farsze znajdziesz niżej

Pyzy drożdżowe z serem - składniki: 

  • 3 szklanki mąki  
  • 1 szklanka mleka  
  • 2 jajka  
  • 30 gram drożdży  
  • 3 łyżki masła 
  • pół łyżki cukru 
  • odrobina soli

Pyzy drożdżowe z serem - przygotowanie:

Drożdże i cukier wymieszaj z 1/3 szklanki ciepłego mleka, a następnie dodaj łyżkę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, żeby rozczyn mógł wyrosnąć. Resztę mąki przesiej na stolnicy, dodaj sól i wymieszaj z pozostałym letnim mlekiem, jajkiem i wyrośniętym rozczynem. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się jednolite i elastyczne. Dodaj stopione i ostudzone masło, wyrabiaj jeszcze chwilę, a następnie odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto mogło wyrosnąć. Przygotuj naczynie do gotowania na parze (lub garnek, sitko i pokrywkę lub płócienną ściereczkę). Z ciasta formuj niewielkie placki. Na każdy placek połóż łyżkę farszu i przykryj drugim plackiem, by uformować kulkę. Zlepione pyzy gotuj na parze pod przykryciem 15 minut.

Farsze do pyz drożdżowych na słodko i na słono

Farsz do pyz drożdżowych na słono - składniki: 

  • 0,5 kg białego sera 
  • 1-2 cebule 
  • Jajko 
  • Pieprz 
  • Odrobina soli 

Farsz do pyz drożdżowych na słono - przygotowanie: 

Biały ser zmiksuj lub utrzyj widelcem. Dodać jajo, bardzo drobno pokrojoną cebulę oraz pieprz i sól. Wszystko wymieszaj.

Farsz do pyz drożdżowych na słodko - składniki: 

  • 0,5 kg białego sera  
  • 1 łyżka masła (miękkiego, nie prosto z lodówki) 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka cukru

Farsz do pyz drożdżowych na słodko - przygotowanie:  

Biały ser zmiksuj lub rozetrzyj widelcem razem z masłem, żółtkiem i cukrem na gładką, jednolitą masę.

Proste i szybkie przepisy na kluski i kluseczki dla osób goszczących w swoim domu uchodźców z UkrainyProste i szybkie przepisy na kluski i kluseczki dla osób goszczących w swoim domu uchodźców z Ukrainy Shutterstock

Przepis na zielone leniwe ze szpinakiem

Zielone leniwe ze szpinakiem - składniki:  

  • 0,5 kg białego sera (twaróg półtłusty) 
  • 2 ugotowane ziemniaki 
  • 300 g świeżych liści szpinaku 
  • 2 jajka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 6 łyżek mąki pszennej

Zielone leniwe ze szpinakiem - przygotowanie: 

Liście szpinaku umyj i dokładnie zmiksuj. Dokładnie wymieszaj z twarogiem, ugotowanymi ziemniakami, jajkami, mąką i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Z ciasta uformuj wałek o średnicy ok. 3-4 cm, delikatnie do spłaszcz i ukośnie pokrój na małe kluski. Jeśli ciasto się lepi, dodaj więcej mąki. Leniwe wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

Leniwe możesz też przygotować z innymi dodatkami: marchwią, burakami, bananami czy batatami (słodkie ziemniaki mogą zastąpić te klasyczne). Kluski nie muszą być nudne! Możesz je serwować z olejem lnianym, masłem lub z bułką tartą, masłem i cynamonem.

Proste i szybkie przepisy na kluski i kluseczki dla osób goszczących w swoim domu uchodźców z UkrainyProste i szybkie przepisy na kluski i kluseczki dla osób goszczących w swoim domu uchodźców z Ukrainy Shutterstock

Przepis na knedle z jabłkami

Próżno teraz szukać polskich, sezonowych śliwek w sklepach i na straganach. Ale nic straconego dla koneserów knedli! Do przygotowania nadzienia sprawdzą się również jabłka.

Knedle z jabłkami - składniki: 

  • 1 kg ziemniaków (ugotowanych, mączystych) 
  • 2 szklanki mąki  
  • 2 jajka

Nadzienie do knedli z jabłkami - składniki: 

  • 1 kg jabłek 
  • łyżka cukru waniliowego 
  • odrobina cynamonu

Knedle z jabłkami - przygotowanie: 

Ostudzone ziemniaki ubij tłuczkiem lub zmiel przez praskę, a następnie ułóż na stolnicy i dodaj mąkę, jajka i odrobinę soli. Zagniataj na ciasto, a w trakcie w razie potrzeby posypuj je mąką. Gotową masę podziel na dwie części. Obie porcje rozwałkuj na grubość około 5 mm i za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Na środek kółka kładź nadzienie z jabłek i przykrywaj drugim kółkiem, a całość zlepiaj w kulkę. Knedle wrzucaj do lekko osolonej wrzącej wody i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Nadzienie do knedli z jabłkami - przygotowanie: 

Obierz jabłka i zetrzyj na tarce (średnie oczka). Wymieszaj z cynamonem i cukrem waniliowym.

Knedle możesz podać z różnymi dodatkami: masłem roztopionym na patelni i smażonym z bułką tartą, jogurtem, posypane cukrem lub ze śmietaną.

Proste i szybkie przepisy na kluski i kluseczki dla osób goszczących w swoim domu uchodźców z UkrainyProste i szybkie przepisy na kluski i kluseczki dla osób goszczących w swoim domu uchodźców z Ukrainy Shutterstock

Przepis na kluseczki marchewkowe

Kluseczki marchewkowe - składniki: 

  • 1 kg marchwi 
  • jajko  
  • 300 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki oleju roślinnego  
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • Odrobina soli i pieprzu

Kluseczki marchewkowe - przygotowanie:

Marchewkę obierz i ugotuj. Gdy będzie miękka, odcedź i zmiksuj. Odstaw marchewkową masę, by ostygła. Do ostudzonego purée z marchewek dodaj jajko, mąkę, sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu. Za pomocą łyżki (i drugiej do pomocy) nakładaj na wrzątek kluski. Każdą gotuj ok. 3 minut. Jeśli kluseczka po wrzuceniu do gotującej się wody rozpada się - dodaj do ciasta więcej mąki. Odcedź kluski. Na rozgrzanym oleju smaż je przez 3 minuty. Wyłożone na talerz możesz serwować polane masłem, posypane parmezanem z pietruszką, z dodatkiem smażonych liści szałwii, sezamu czy pestek dyni lub po prostu z jogurtem naturalnym. Marchewkę możesz też zastąpić batatem lub dynią.

Proste i szybkie przepisy na kluski i kluseczki dla osób goszczących w swoim domu uchodźców z UkrainyProste i szybkie przepisy na kluski i kluseczki dla osób goszczących w swoim domu uchodźców z Ukrainy Shutterstock

Przepis na ukraińskie gałuszki parzone  

czyli delikatne, serowe kluseczki! Może pomogą osobom z Ukrainy poczuć się u nas trochę bardziej jak w domu. Gałuszki są tak bardzo lubiane, że mają nawet swój letni festiwal w Połtawie.  

Ukraińskie gałuszki parzone - składniki: 

  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • pół litra mleka 
  • 4 jajka 
  • 120 g sera żółtego 
  • 100 g masła 
  • łyżeczka soli

Ukraińskie gałuszki parzone - przygotowanie: 

Żółty ser zetrzyj na tarce na oczkach średniej wielkości. Mleko zagotuj z dodatkiem masła. Gdy zacznie wrzeć, wsyp mąkę, a następnie mieszaj energicznie przez około minutę. Gdy masa będzie gładka, wyłącz ogień. Ubijaj masę drewnianą łyżką, a gdy trochę ostygnie, dodaj kolejno jajka, starty żółty ser i odrobinę soli. Ubijaj, aż wszystkie składniki się dobrze wymieszają. Z wystudzonego ciasta łyżką wyjmij porcje na pojedyncze kluski i wkładaj do osolonego wrzątku. Gotuj jeszcze 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Możesz serwować np. ze skwarkami lub z masłem i szczypiorkiem.

Ukraińskie gałuszki parzoneUkraińskie gałuszki parzone Shutterstock

Czytaj także: Przepisy na sycące i łatwe w przygotowaniu zupy dla osób goszczących w swoim domu uchodźców z Ukrainy >>