Kluski z pomysłem!
Chociaż kluski są przez wielu doceniane ze względu na taniość składników i łatwość przygotowania, to prawda jest taka, że niezależnie od wersji – na słodko czy na słono – są daniem sycącym, przyjaznym dla zestresowanego brzucha i przede wszystkim: lubianym zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Wśród uchodźców z Ukrainy jest sporo właśnie tych młodszych smakoszy, więc zdecydowanie warto również ich upodobania wziąć pod uwagę.
Przepis na pyzy drożdżowe z serem (farsz na słodko lub na słono)
*przepisy na farsze znajdziesz niżej
Pyzy drożdżowe z serem - składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 30 gram drożdży
- 3 łyżki masła
- pół łyżki cukru
- odrobina soli
Pyzy drożdżowe z serem - przygotowanie:
Drożdże i cukier wymieszaj z 1/3 szklanki ciepłego mleka, a następnie dodaj łyżkę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, żeby rozczyn mógł wyrosnąć. Resztę mąki przesiej na stolnicy, dodaj sól i wymieszaj z pozostałym letnim mlekiem, jajkiem i wyrośniętym rozczynem. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się jednolite i elastyczne. Dodaj stopione i ostudzone masło, wyrabiaj jeszcze chwilę, a następnie odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto mogło wyrosnąć. Przygotuj naczynie do gotowania na parze (lub garnek, sitko i pokrywkę lub płócienną ściereczkę). Z ciasta formuj niewielkie placki. Na każdy placek połóż łyżkę farszu i przykryj drugim plackiem, by uformować kulkę. Zlepione pyzy gotuj na parze pod przykryciem 15 minut.
Farsze do pyz drożdżowych na słodko i na słono
Farsz do pyz drożdżowych na słono - składniki:
- 0,5 kg białego sera
- 1-2 cebule
- Jajko
- Pieprz
- Odrobina soli
Farsz do pyz drożdżowych na słono - przygotowanie:
Biały ser zmiksuj lub utrzyj widelcem. Dodać jajo, bardzo drobno pokrojoną cebulę oraz pieprz i sól. Wszystko wymieszaj.
Farsz do pyz drożdżowych na słodko - składniki:
- 0,5 kg białego sera
- 1 łyżka masła (miękkiego, nie prosto z lodówki)
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
Farsz do pyz drożdżowych na słodko - przygotowanie:
Biały ser zmiksuj lub rozetrzyj widelcem razem z masłem, żółtkiem i cukrem na gładką, jednolitą masę.
Proste i szybkie przepisy na kluski i kluseczki dla osób goszczących w swoim domu uchodźców z Ukrainy Shutterstock
Przepis na zielone leniwe ze szpinakiem
Zielone leniwe ze szpinakiem - składniki:
- 0,5 kg białego sera (twaróg półtłusty)
- 2 ugotowane ziemniaki
- 300 g świeżych liści szpinaku
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek mąki pszennej
Zielone leniwe ze szpinakiem - przygotowanie:
Liście szpinaku umyj i dokładnie zmiksuj. Dokładnie wymieszaj z twarogiem, ugotowanymi ziemniakami, jajkami, mąką i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Z ciasta uformuj wałek o średnicy ok. 3-4 cm, delikatnie do spłaszcz i ukośnie pokrój na małe kluski. Jeśli ciasto się lepi, dodaj więcej mąki. Leniwe wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Leniwe możesz też przygotować z innymi dodatkami: marchwią, burakami, bananami czy batatami (słodkie ziemniaki mogą zastąpić te klasyczne). Kluski nie muszą być nudne! Możesz je serwować z olejem lnianym, masłem lub z bułką tartą, masłem i cynamonem.
Proste i szybkie przepisy na kluski i kluseczki dla osób goszczących w swoim domu uchodźców z Ukrainy Shutterstock
Przepis na knedle z jabłkami
Próżno teraz szukać polskich, sezonowych śliwek w sklepach i na straganach. Ale nic straconego dla koneserów knedli! Do przygotowania nadzienia sprawdzą się również jabłka.
Knedle z jabłkami - składniki:
- 1 kg ziemniaków (ugotowanych, mączystych)
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
Nadzienie do knedli z jabłkami - składniki:
- 1 kg jabłek
- łyżka cukru waniliowego
- odrobina cynamonu
Knedle z jabłkami - przygotowanie:
Ostudzone ziemniaki ubij tłuczkiem lub zmiel przez praskę, a następnie ułóż na stolnicy i dodaj mąkę, jajka i odrobinę soli. Zagniataj na ciasto, a w trakcie w razie potrzeby posypuj je mąką. Gotową masę podziel na dwie części. Obie porcje rozwałkuj na grubość około 5 mm i za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Na środek kółka kładź nadzienie z jabłek i przykrywaj drugim kółkiem, a całość zlepiaj w kulkę. Knedle wrzucaj do lekko osolonej wrzącej wody i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Nadzienie do knedli z jabłkami - przygotowanie:
Obierz jabłka i zetrzyj na tarce (średnie oczka). Wymieszaj z cynamonem i cukrem waniliowym.
Knedle możesz podać z różnymi dodatkami: masłem roztopionym na patelni i smażonym z bułką tartą, jogurtem, posypane cukrem lub ze śmietaną.
Proste i szybkie przepisy na kluski i kluseczki dla osób goszczących w swoim domu uchodźców z Ukrainy Shutterstock
Przepis na kluseczki marchewkowe
Kluseczki marchewkowe - składniki:
- 1 kg marchwi
- jajko
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- Odrobina soli i pieprzu
Kluseczki marchewkowe - przygotowanie:
Marchewkę obierz i ugotuj. Gdy będzie miękka, odcedź i zmiksuj. Odstaw marchewkową masę, by ostygła. Do ostudzonego purée z marchewek dodaj jajko, mąkę, sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu. Za pomocą łyżki (i drugiej do pomocy) nakładaj na wrzątek kluski. Każdą gotuj ok. 3 minut. Jeśli kluseczka po wrzuceniu do gotującej się wody rozpada się - dodaj do ciasta więcej mąki. Odcedź kluski. Na rozgrzanym oleju smaż je przez 3 minuty. Wyłożone na talerz możesz serwować polane masłem, posypane parmezanem z pietruszką, z dodatkiem smażonych liści szałwii, sezamu czy pestek dyni lub po prostu z jogurtem naturalnym. Marchewkę możesz też zastąpić batatem lub dynią.
Proste i szybkie przepisy na kluski i kluseczki dla osób goszczących w swoim domu uchodźców z Ukrainy Shutterstock
Przepis na ukraińskie gałuszki parzone
czyli delikatne, serowe kluseczki! Może pomogą osobom z Ukrainy poczuć się u nas trochę bardziej jak w domu. Gałuszki są tak bardzo lubiane, że mają nawet swój letni festiwal w Połtawie.
Ukraińskie gałuszki parzone - składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- pół litra mleka
- 4 jajka
- 120 g sera żółtego
- 100 g masła
- łyżeczka soli
Ukraińskie gałuszki parzone - przygotowanie:
Żółty ser zetrzyj na tarce na oczkach średniej wielkości. Mleko zagotuj z dodatkiem masła. Gdy zacznie wrzeć, wsyp mąkę, a następnie mieszaj energicznie przez około minutę. Gdy masa będzie gładka, wyłącz ogień. Ubijaj masę drewnianą łyżką, a gdy trochę ostygnie, dodaj kolejno jajka, starty żółty ser i odrobinę soli. Ubijaj, aż wszystkie składniki się dobrze wymieszają. Z wystudzonego ciasta łyżką wyjmij porcje na pojedyncze kluski i wkładaj do osolonego wrzątku. Gotuj jeszcze 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Możesz serwować np. ze skwarkami lub z masłem i szczypiorkiem.
Ukraińskie gałuszki parzone Shutterstock
Kilka ziemniaków zetrzeć na tarce (mogą być w skórkach, byle umyte), dodać mniej więcej podobną wagę jasnej mąki (razowa się nie nadaje, próbowałem), ciut soli, wymieszać. Masa powinna się kleić, przerzucamy na deskę do krojenia i łyżką skrobiemy do gotującej się osolonej wody. Chyba nie da się ich gotować zbyt długo, mi się nigdy nie udało - kilka minut i wystarczy.
I teraz twist, którego nie robiła ani moja babcia ani moja mama - do masy i wody można dodać inne przyprawy niż tylko sól. Moje ulubione kombo to sproszkowane chili i suszona kolendra (natka, nie korzeń) do masy i pół łyżeczki kurkumy do wody. Kluski wychodzą żółte a nie szare i mają więcej smaku.
Wrzucili też przepisy na zupy w innym artykule, są super! Nie mogę wkleić linku ale jest na górze w artykule
Pewnie, że każdy powinien gotować to, w czym czuje się najlepiej! Tekst raczej stanowi bazę inspiracji i podpowiedzi, a nie tygodniowy jadłospis :) W artykule jest też link do innego artykułu z pomysłami na zupy - tam jest zdecydowanie więcej warzyw, kasz, czy innych dodatków, chociaż w powyższych kluskach też można je znaleźć