Gołąbki z kaszą gryczaną - składniki:

  • główka białej kapusty lub kapusty włoskiej
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g kaszy gryczanej
  • 3 cebule
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka posiekanych pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka majeranku

Jak zrobić gołąbki z kaszą gryczaną?

Przepis na ukraińskie gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakamiPrzepis na ukraińskie gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami Anna Stefańska

Z kapusty zdejmujemy liście i obgotowujemy kilka minut w posolonej wodzie.

Ziemniaki obieramy i gotujemy 20-30 minut do miękkości, a następnie ugniatamy na puree.

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie mieszamy z ziemniakami, solą, pieprzem i majerankiem.

Na patelni roztapiamy masło i szklimy kilka minut posiekaną cebulę, następnie dodajemy posiekany czosnek na minutę. Dodajemy do farszu.

Na każdy liść nakładamy łyżkę farszu i ściśle zwijamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy do połowy bulionem lub wodą, dodajemy pomidory z puszki. Pieczemy 1 godz. 20 min.