Gołąbki z kaszą gryczaną - składniki:
- główka białej kapusty lub kapusty włoskiej
- 1 kg ziemniaków
- 250 g kaszy gryczanej
- 3 cebule
- 2 szklanki bulionu lub wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka posiekanych pomidorów
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka majeranku
Jak zrobić gołąbki z kaszą gryczaną?
Z kapusty zdejmujemy liście i obgotowujemy kilka minut w posolonej wodzie.
Ziemniaki obieramy i gotujemy 20-30 minut do miękkości, a następnie ugniatamy na puree.
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie mieszamy z ziemniakami, solą, pieprzem i majerankiem.
Na patelni roztapiamy masło i szklimy kilka minut posiekaną cebulę, następnie dodajemy posiekany czosnek na minutę. Dodajemy do farszu.
Na każdy liść nakładamy łyżkę farszu i ściśle zwijamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy do połowy bulionem lub wodą, dodajemy pomidory z puszki. Pieczemy 1 godz. 20 min.
Ruska synogarlica pokoju z puchu marnego na łeb ci nasrała.