Barszcz ukraiński - składniki:

  • 4 podudzia kurczaka
  • 200 g żeberek wieprzowych
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • ½ pora
  • natka pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 średnie ugotowane/upieczone buraki
  • puszka białej fasoli
  • 4 ziemniaki
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz
  • Pól szklanki pomidorów z puszki

Jak zrobić barszcz ukraiński?

Przepis na najlepszy barszcz ukraińskiPrzepis na najlepszy barszcz ukraiński Anna Stefańska

Do garnka wlewamy 2 l zimnej wody. Wkładamy umyte mięso i pokrojone warzywa – marchewki, pietruszki, seler, por, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Po 20 minutach gotowania wyjmujemy marchewkę, seler i ścieramy na tarce. Pozostały bulion gotujemy jeszcze godzinę.

Po tym czasie odcedzamy bulion.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę i gotujemy w bulionie 20 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę, seler, starte na tarce buraki, fasolę z puszki i łyżkę octu. Gotujemy 10 minut.

Mięso z bulionu obieramy i dzielimy na mniejsze części. Dodajemy do zupy.

Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy śmietaną i koperkiem.