Barszcz ukraiński - składniki:
- 4 podudzia kurczaka
- 200 g żeberek wieprzowych
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- ½ selera
- ½ pora
- natka pietruszki
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 średnie ugotowane/upieczone buraki
- puszka białej fasoli
- 4 ziemniaki
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka masła
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- sól, pieprz
- Pól szklanki pomidorów z puszki
Jak zrobić barszcz ukraiński?
Do garnka wlewamy 2 l zimnej wody. Wkładamy umyte mięso i pokrojone warzywa – marchewki, pietruszki, seler, por, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Po 20 minutach gotowania wyjmujemy marchewkę, seler i ścieramy na tarce. Pozostały bulion gotujemy jeszcze godzinę.
Po tym czasie odcedzamy bulion.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę i gotujemy w bulionie 20 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę, seler, starte na tarce buraki, fasolę z puszki i łyżkę octu. Gotujemy 10 minut.
Mięso z bulionu obieramy i dzielimy na mniejsze części. Dodajemy do zupy.
Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy śmietaną i koperkiem.