Dla 4 osób
Przygotowanie: 70 minut
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i gorgonzolą – składniki:
Na naleśniki:
- szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki wody gazowanej
Na farsz:
- 500 g szpinaku
- cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- opakowanie sera gorgonzola – 200 g
- cukinia
- puszka pomidorów – drobno krojonych
- 3-4 posiekane listki bazylii
- 100 g sera cheddar
Jak zrobić naleśniki na słono zapiekane ze szpinakiem i gorgonzolą:
1. W wysokim naczyniu łączymy wszystkie składniki na naleśniki i miksujemy dokładnie na gładkie ciasto.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dokładnie rozprowadzamy, aby placki nie przywierały.
3. Smażymy ok. 2 minuty, przekładamy na drugą stronę i dopiekamy ok. 30 sek.
4. Robimy farsz. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę 3 minuty, a potem na minutę dorzucamy czosnek.
5. Następnie na patelnię wkładamy szpinak i dusimy, aż liście zmiękną.
6. Cukinię kroimy w kosteczkę i dorzucamy do szpinaku. Smażymy wszystko ok. 10 minut, a potem łączymy z gorgonzolą, mieszamy i smażymy 2 minuty.
7. Farsz zawijamy w naleśniki i układamy w naczyniu do zapiekania, pomidory z puszki przekładamy do miseczki, lekko solimy, dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy.
8. Naleśniki polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem cheddar.
9. Zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Co się dzieje ze zwiniętymi naleśnikami, kiedy się je wymiesza? Nie lepiej posolić i doprawić sam farsz?
Do tego świeża bazylia w piekarniku, przecież to absurd - świeża jest do podania, do piekarnika tylko suszona.
Mieszamy pomidory z puszki w miseczce, nie naleśniki... Żeby sos miał smak.