Dla 4 osób
Przygotowanie: 70 minut

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i gorgonzolą – składniki: 

Na naleśniki: 

  • szklanka mleka 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 
  • 1/3 szklanki wody gazowanej 

Na farsz: 

  • 500 g szpinaku 
  • cebula biała 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy
  • opakowanie sera gorgonzola – 200 g 
  • cukinia 
  • puszka pomidorów – drobno krojonych 
  • 3-4 posiekane listki bazylii
  • 100 g sera cheddar 

Jak zrobić naleśniki na słono zapiekane ze szpinakiem i gorgonzolą:

Przepis na naleśniki na słono zapiekane ze szpinakiem i gorgonzolą
Przepis na naleśniki na słono zapiekane ze szpinakiem i gorgonzoląFot. Anna Stefańska

1. W wysokim naczyniu łączymy wszystkie składniki na naleśniki i miksujemy dokładnie na gładkie ciasto.

2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dokładnie rozprowadzamy, aby placki nie przywierały.

3. Smażymy ok. 2 minuty, przekładamy na drugą stronę i dopiekamy ok. 30 sek. 

4. Robimy farsz. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę 3 minuty, a potem na minutę dorzucamy czosnek.

5. Następnie na patelnię wkładamy szpinak i dusimy, aż liście zmiękną.

6. Cukinię kroimy w kosteczkę i dorzucamy do szpinaku. Smażymy wszystko ok. 10 minut, a potem łączymy z gorgonzolą, mieszamy i smażymy 2 minuty. 

7. Farsz zawijamy w naleśniki i układamy w naczyniu do zapiekania, pomidory z puszki przekładamy do miseczki, lekko solimy, dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy.

8. Naleśniki polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem cheddar. 

9. Zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.